5 frågor till Sofia Björk, finalist i Queen Silvia Nursing Award 2016

Berätta lite om dig själv!

Sofia heter jag och studerar till sjuksköterska på Mittuniversitetet i Östersund. Jag är född och uppvuxen på den Jämtländska landsbygden så djur och natur ligger mig varmt om hjärtat, utöver mitt intresse för vård och omsorg.

Berätta om din idé som du ansökte med 2016

Min idé som jag skickade in till Queen Silvia Nursing Award 2016 handlar om en förbättring av den klassiska stöd-/kompressionsstrumpan. Tanken med den är att förenkla av- och påtagning för dem som har problem med ömma eller svaga leder, samt tidseffektivisera för personal som hjälper till med att ta på/av denna typ av strumpor.

Varför sökte du stipendiet?

Det började med att jag funderade över möjligheten att utveckla min idé till en faktisk produkt, och då tänkte jag att QSNA kunde vara en bra inkörsport för detta. Dels genom den feedback man får redan när idén ligger för examinering på webben, och sedan fick jag otroligt bra feedback på mötet med juryn då min idé gick vidare. Så trots att jag inte fick stipendiet fick jag ändå andra värdefulla synvinklar på min produkt, samt tips på andra användningsområden.

Varför vill du jobba som sjuksköterska?

Jag jobbar redan inom vården och trivs otroligt bra. Anledningen till att jag väljer att studera till sjuksköterska är för att få en större kompetens inom området och att få bli mer delaktig även i den medicinska biten såväl som den omvårdnadsmässiga. Detta för att få en större förståelse och bredare bild av allt som cirkulerar kring min patient.

Vad har du för tips till de som ska söka stipendiet i år?

Ta del av tipsen som ligger på hemsidan, vilket problem eller förbättringsområde finns? Vad vill du åstadkomma med din lösning? Hur ska lösningen se ut? Och hitta en lösning på ett problem inom ett område som du är intresserad av. Det blir lättare att spåna på, och finjustera sin idé när det är något som ligger en varmt om hjärtat.

Comments are closed.

 • Kontakta oss

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
  Läs mer

 • STIPENDIETS SYFTE

  Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
  Läs mer