Aleris Specialistvård Sabbatsberg

För en vecka sedan gjorde jag ett besök på Aleris Specialistvård i Sabbatsberg, Stockholm. Jag valde att göra mitt sista internship just där då operation är något som jag tycker verkar spännande, men inte har så stora erfarenheter kring – vilket gjorde valet självklart. Jag kom dit på förmiddagen och fick byta om till operationskläder, som för övrigt är sjukt varma, samt en op-mössa som kanske inte är det snyggaste jag vet.

Iförd mundering var jag redo för att göra entré på ortoped dagkirurgi-avdelningen. Enhetschefen Mats visade mig runt på avdelningen, deras op-salar, UVA-delen och dylikt. Avdelningen var ganska liten men det var ändå stor omsättning på patienter. Under dagen deltog jag vid fyra operationer, tre artroskopier och en åtgärd av akillestendinit. Två av operationerna var under narkos, så jag fick sätta larynxmask, vilket är helt annorlunda på verkliga patienter till skillnad från dockorna i skolan.

Jag hann även med att vara ett par timmar på UVA-avdelningen dit patienterna kom innan och efter op. Innan op sätts det infarter och eventuell pre-medicinering ges, efter op har man övervak av saturation, blodtryck och puls, samt förser patienterna med smörgås och kaffe då de ofta varit fastande sedan kvällen innan. Dessa patienter får gå hem redan samma dag, ofta med rehabiliteringsschema från en fysioterapeut.

Det var en väldigt rolig och spännande dag med trevlig personal. Det finns verkligen variationer i yrket som jag har valt och det gör att man aldrig slutar lära sig saker!

Operationssalen

Uppvakningsavdelningen

/Saga

Comments are closed.

 • Kontakta oss

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
  Läs mer

 • STIPENDIETS SYFTE

  Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
  Läs mer