Emilia Engman ny stipendiat i Queen Silvia Nursing Award

9 januari, 2015
Kommentarer inaktiverade för Emilia Engman ny stipendiat i Queen Silvia Nursing Award

Jag vill inleda genom att uttrycka hur otroligt glad och stolt jag är över att ha blivit tilldelad detta stipendium. När jag satt och skrev mina idéer för flera månader sedan och läste alla andras så tänkte jag att inte finns det en chans att jag skulle vinna. Det var så många väldigt bra idéer som kom in varenda dag. Det är en enorm chans och ett mycket spännande år att se fram emot. Så ett stort tack till alla som har varit med och ansökt, varit aktiva och kommit med kommentarer, det är tack vare er det är möjligt att dela ut dessa stipendium och att jag sitter här nu. Fortsätt att komma med idéer, för det behövs verkligen till utvecklingen inom vården.

Fortsättningsvis tänkte jag berätta lite om mig själv. Mitt namn är Emilia och jag är 27 år gammal. Jag studerar på Röda Korsets Högskola i Stockholm i termin 3. Jag påbörjar snart termin 4. Att jag började studera till sjuksköterska var ingenting som jag alltid har planerat. Jag hade aldrig tidigare arbetat inom vården och jag har inte heller någon annan anknytning till sjuksköterskeyrket. Så tanken på det kom som en blixt från klar himmel. Det var iden att få ett arbete med breda utvecklingsmöjligheter, att arbeta med människor, varierade arbetstider och en möjlighet att resa som drev mitt val. Jag trivs mycket bra och jag är idag säker på att detta val var rätt för mig.

Min yrkeskarriär började efter gymnasiet då jag arbetade inom restaurangbranschen Efter ett par år så lessnade jag på serveringsyrket och tog min dykinstruktörs utbildning här i Stockholm, min stora passion i livet har alltid varit att dyka. Därefter följde fyra väldigt spännande år kring världens korallrev. Jag fick förmånen att arbeta på många vackra platser och lära känna helt nya kulturer, därefter blev jag fast. Min stora passion i livet är numera att resa, och min avsikt är att fortsätta att göra det efter examen 2016. Inte bara vill jag uppleva många nya vackra platser men även uppleva vården från olika länder. Jag tror att allt finns att vinna på ett sådant kulturellt utbyte, både för personlig del och för utveckling av vård och omsorg i olika länder. I och med min tidigare yrkesbana är en hjärtefråga för mig konservering av världens natur och korallrev. Så en idé för framtiden är att arbeta med hållbar utveckling inom vården relaterat till den stora mängd engångsmaterial som används.

För tillfället arbetar jag på ett sjukhem i Stockholm. Vi har både somatiska och demensavdelningar. Jag hamnade på min nuvarande arbetsplats för att det tidigare var en VFU placering, men jag kom att älska det så jag blev kvar. Att arbeta med äldre är otroligt givande det finns så mycket erfarenhet och häftiga historier att hämta bara man tar sig tiden att lyssna. Dagens samhälle kretsar alltmer kring ungdomlighet och håller ett tempo som äldre inte orkar med. Parallellt med det kommer denna åldersgrupp bara att bli större, och kanske sjukare. Därför tror jag att inte bara äldrevården utan även vård av äldre är områden som behöver utvecklas för att vi tillsammans ska kunna möta framtidens utmaningar.

Min arbetsplats var anledningen till att jag sökte till Queen Silvia Nursing Award. Efter att då ha studerat lite över ett år på sjuksköterskeutbildningen insåg jag att det som beskrivs i litteratur och den forskning som finns inom ämnet omvårdnad inte alltid stämmer överens med verkligheten. Det fick mig att fundera över lösningar på ett flertal problem som jag stött på. I samband med det talade jag med Hanna Davidsson, förra årets stipendiat och hon uppmuntrade mig till att söka med alla idéer jag kunde komma på, vilket jag gjorde.

Min idé handlar i korthet om att förbättra livskvalitén för människor med sondmat. I mitt arbete har jag mött många människor som efter en stroke får bestående men tillexempel som svårigheter att röra sig, talproblematik, kognitiv funktionsnedsättning och sväljproblematik vilket gör dessa patienter till en extremt utsatt grupp. För många av dessa personer, blir lösningen på sväljproblematiken PEG med sond mat och ofta är detta en permanent lösning. Flertalet personer lever dessutom kanske i många år efter sin stroke med sin sondmat. Graden av sväljsvårighet varierar stort från person till person och i de mest extrema fall så kan personen kanske aldrig ta emot någon föda oralt igen. Det är svårt att förnimma hur det skulle kännas, att aldrig få dricka ett glas vatten igen eller känna smak.

Att vinna Queen Silvia Nursing Award har minst sagt varit overkligt. Förutom prissumman så ligger i potten ett internship hos olika vårdaktörer. Detta som jag ska få påbörja är någonting jag ser mycket fram emot. Det kommer att bli lärorikt och bildande. Jag ser det som en enorm chans att få uppleva vården från olika perspektiv för att fortsättningsvis kunna bidra med adekvata idéer för utvecklingen av en bättre vård. Förhoppningsvis kan jag genom mina upplevelser också uppmuntra andra att fortsätta vara kreativa och idérika för en chans att bli nästa års stipendiat.

Bild_EmiliaEngman2

Comments are closed.

 • Kontakta oss

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
  Läs mer

 • STIPENDIETS SYFTE

  Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
  Läs mer