Ett första hej från Maria Larsson

30 januari, 2020
Kommentarer inaktiverade för Ett första hej från Maria Larsson

Välkomna till mitt första inlägg här på stipendiatbloggen!

Jag heter Mara Larsson, är 32 år gammal och påbörjade precis termin fyra av sjuksköterskeprogrammet på Högskolan Kristianstad.

Allt började i höstas när vi hade två innovations dagar i skolan där vi lärde oss en del olika verktyg för utvecklande av nya idéer och lösningar på problem. De tipsade även om att ansöka till Queen Silvia Nursing Award med de idéer som vi kom fram till. Detta öppnade upp mitt sinne för att inte bara se problemen, utan jag kan faktiskt försöka lösa dem också!

En kväll satt jag hemma och funderade på alla äldre som jag hade varit hos som hemtjänstpersonal på kvällarna endast för att ta av deras stödstrumpor. Jag tänkte även på min mormor som vill klara sig själv, men måste ha hjälp på kvällen med stödstrumporna då hon inte lyckas ta av dem själv. Det var då jag kom på idén om ett hjälpmedel för att ta av dessa och även en plan för hur det skulle fungera. När jag testat lite och sett att det nog skulle kunna gå så tänkte jag att det måste väl finnas något liknande redan, men när jag sökte så hittade jag inget alls utan alla hjälpmedel var till för att ta PÅ strumporna. Jag skrev då in idén och finputsade texten tills jag var nöjd och skickade in den.  December gick och jag tänkte att jag antagligen inte hade gått vidare och släppte tanken på det lite.

Så en dag hade jag plötsligt ett mail med en inbjudan till jurymöte!

Väldigt nervös tog jag ett par dagar senare tåget upp till Stockholm. Väl där träffade jag fem andra finalister som alla verkade nervösa men ändå samlade och jag tänkte att jag nog var mest nervös av dem alla. Jag var näst sist att gå in och presentera min idé och när det väl blev min tur hade nervositeten tiodubblats. Jag gick in och körde min powerpoint-pitch och juryn ställde frågor. När jag sedan gick ut därifrån hade jag ingen aning om varken vad jag hade sagt eller hur det hade gått!

Jag åkte hem och sedan kom dagen då de hade sagt att vi skulle få veta om vi hade vunnit. Jag satt med telefonen i knät och stirrade på den medan minuterna gick. När klockan blev runt halv ett var jag säker på att jag inte hade vunnit, för jag hade fått för mig att de sagt att de skulle höra av sig till vinnaren runt elva. När telefonen väl ringde och jag svarade var jag alltså ganska säker på att de skulle säga att någon annan vunnit, men till min enorma glädje fick jag höra att juryn hade valt ut mig som stipendiat!

Jag berättade direkt för familjen, men det skulle vara hemligt för alla andra till den 23e så det gällde att hålla minen till dess.  När den 23e kom och jag äntligen fick berätta så vällde gratulationerna in!

Jag har sedan dess hunnit med ännu en tur till Stockholm för att börja planera mitt stipendieår och intership och även varit i Berlin på Springer pflege kongress!

Att åka till Berlin på kongress var en jätterolig upplevelse och jag fick även träffa Tysklands och Polens stipendiater Sarina och Agneszka, som var helt fantastiska!

Kongressen började med en stor öppning där många olika Tyska politiker och liknande höll tal. Jag förstod tyvärr ingenting eftersom jag inte pratar tyska, men det var intressant att få vara med och se hur stor denna kongress faktiskt är. Efter detta så visades vi till vår monter där vi spenderade mycket tid med att prata med varandra och de som gick förbi. Vi gick även runt och tittade på de andra montrarna och Tysklands stipendiat Sarina berättade och förklarade om vi inte förstod något.

På kvällen den första dagen var vi med på ett annat vårdevent där det delades ut priser till andra som vunnit olika saker. Det var väldigt flott med liveband och kypare som serverade dricka och mat vid borden. Efter ett par timmar gick vi tre tillbaka till hotellet och satt en stund och pratade innan det var läggdags.

Dagen efter fick jag en liten guidning i Berlin av Sarina, som även gav mig en nyckelring i form av en björn som det stod Berlin på. Så gulligt och jag blev så glad!

Sedan var det dags för mig att bege mig hemåt igen. Jag var väldigt trött när jag kom hem av alla intryck och nya människor som jag hade träffat, men så glad att ha varit med om det. Alla var så trevliga och tog så väl hand om mig. En otroligt bra början på mitt internship!

Jag är så stolt över mig själv som vågade och vann och jag ska ta tillvara på alla erfarenheter som Queen Silvia Nursing Award kommer att ge mig!

 

Comments are closed.

 • Kontakta oss

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
  Läs mer

 • STIPENDIETS SYFTE

  Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
  Läs mer