Ett första hej från Sara

13 januari, 2019
Kommentarer inaktiverade för Ett första hej från Sara

Hej och välkomna till mitt första inlägg här på stipendiatbloggen! Mitt namn är Sara Nyström, 23 år gammal och ska strax påbörja termin 3 på Linköpings Universitet. Jag kommer blogga här under mitt år som stipendiat och tänkte att jag skulle börja med att berätta om hur jag upplevde jurymötet, meddelandet av vinsten och lite runt i kring det hela.

Jag avslutade min andra termin på sjuksköterskeprogrammet med att ha verksamhetsförlagd utbildning på en vårdcentral. Såg mycket fram emot dessa veckor och visste att under första veckan skulle beskedet komma om man blev finalist eller inte. Jag hade skickat in tre förslag, varför bara skicka ett när man kan skicka fler? Dock var det min idé om värmetofflor som jag kände faktiskt var en riktigt bra idé. Dagarna gick och jag hade inte fått någon återkoppling, tyckte det var lite tråkigt men tänkte att jag skulle söka nästa år igen.

Jag hade misstagit mig på datumet som de skulle höra av sig på så under lunchen nästkommande dag satt jag nästan i halsen när jag såg mailet, jag var en av sex finalister! Det blev lite av en chock då jag trodde att chansen redan var över. Jag pratade direkt med min handledare om att lägga om mitt schema, jag bara måste få åka till Stockholm och delta på jurymötet! Sagt och gjort förberedde jag en presentation och tog några dagar senare bussen upp till Stockholm. Jag brukar lätt känna mig illamående när jag är nervös men denna gången kändes det bara spännande. Vilken grej att få bli finalist!

Väl på plats var det roligt att få möta de andra finalisterna, underbart att få träffa folk som brinner för samma intresse/yrke som en själv! Vi hade en trevlig lunch ihop och jag började känna mig lite nervös när alla berättade om sina idéer då de alla var väldigt bra. Dock blev jag nervös på riktigt när jag fick höra “Sara gör dig redo, du är näst på tur.”. Herregud nu gäller det! Precis innan jag gick in gjorde jag valet att strunta i min PowerPoint-presentation som jag tragglat en massa med hemma. Jag tog ett djupt andetag och tänkte bara att jag skulle köra mitt eget race, jag vet vad jag vill med min idé, jag behöver inte stamma med en presentation för att berätta om den.

Inne hos juryn slog jag mig istället ned hos dom kring bordet och berättade om mig själv samt min idé. Hälften av de 12 minuter jag hade vill jag uppskatta var mer utav en dialog oss emellan. Det kändes så bra och jag hade kunnat sitta där bra mycket längre. Det som lugnade en mest var nog att man visste att de redan var intresserade av ens idé då dessa människor faktiskt valt ut mig till finalist av så många sökanden. Efteråt kände jag mig otroligt nöjd över min insats, jag kände att jag var mig själv och att det var ett bra beslut att strunta i min förberedda presentation.

Nervositeten växte åter igen när vi fick beskedet om att vi kommer få reda på resultatet bara några dagar senare, den 10 december. Den dagen meddelade jag min handledare att jag måste få ha min mobil på mig under dagen så att jag inte missar samtalet. Får erkänna att min koncentrationsförmåga var något sämre den förmiddagen mot var den brukar vara. Strax efter 10:00 kände jag hur det vibrerade i fickan och jag såg på min handledare med uppspärrade ögon och sa “Nu ringer dom, jag MÅSTE ta detta!”, så jag lämnade patientrummet och svarade. Hjärtat slog hårt under samtalet men när de tackade för min medverkan lugnade det ned sig och jag tänkte att jag inte vunnit.

Samtalet tog dock inte slut där och det tog inte många sekunder innan hjärtat började rusa igen. Jag tänkte att detta måste betyda något, vill de prata med mig så länge måste det ju vara någonting! Sen kom det, frågan om jag ville bli årets stipendiat. Jag började gråta direkt och fick bara fram “Du skojar? Menar du allvar?” och fick till svar jag “Ja, jag är helt allvarlig”. Tror nästan att jag skrek ja tillbaka och resten av samtalet kom jag knappt inte ihåg då jag bara grät. Detta var ju inte klokt, jag vann! Jag trodde på mig och min idé men jag trodde inte på vinst! Jag fick en kram från min handledare som sa att jag måste ringa till min familj. Jag ringde till pappa, min tvillingsyster och en av mina bästa vänner först som blev så glada för min skull. Jag sa att de inte fick berätta för någon då det skulle vara hemligt till den 23 december. Mamma var i möte så henne fick jag inte tag på. Hon ringde tillbaka till mig och var orolig då hon hade flera missade samtal från mig och jag sa till henne “Lugna dig mamma, jag ville bara säga att jag vann.” och därefter kom det ännu mer tårar.

Jag ville skrika till hela världen att jag vunnit, jag var så stolt över mig och kunde inte förstå att jag blivit vald till 2018 års stipendiat. Det tog ett tag att smälta och när den 23 december kom var min enda tanke “Äntligen får jag berätta!”. Alla gratulationer haglade in och det kändes som en otrolig julklapp! Den gratulationen som värmde mest var från min lärare jag hade när jag läste till undersköterska på Komvux. Under den tiden så bestämde jag mig för att jag ville läsa vidare till sjuksköterska men insåg att jag inte hade betygen för att komma in. De betyg jag hade på Komvux skulle inte räknas med och då brast det för mig totalt. Jag pluggade till högskoleprovet och hon trodde på mig. När jag sedan fick mitt antagningsbesked från universitetet åkte jag hem till henne gråtandes och gav henne en stor kram.

Att bli 2018 års stipendiat för Queen Silvia Nursing Award är inte bara en helt otrolig möjlighet för mig inom min framtida profession utan även en stor personlig vinst. Jag kommer för evigt vara stolt över denna prestation och kan knappt bärga mig på det kommande året. 2018 var ett riktigt bra år för mig och avslutades på bästa möjliga sett. 2019 jag är redo för dig!

Comments are closed.

About Us

Ut non nulla mi, eget imperdiet sem. Nam lacus ligula, venenatis vel aliquet eu, venenatis congue magna. Sed rutrum faucibus semper.

  • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

    Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
    Läs mer

  • STIPENDIETS SYFTE

    Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
    Läs mer