Höst, etiska rådet och anti-rynkkrämer

Kalla, mörka morgnar och kvällar är nu mera ett faktum så här på höstens begynnelse. Sommaren är officiellt över och jag kan inte riktigt avgöra om den ens har varit här. Antalet gånger jag badat i Mälaren kan räknas på en halv hand och huden är sådär härligt likblek. Nåväl, detta betyder att jag påbörjat min sjätte och sista termin på sjuksköterskeutbildningen. Hela sista terminen kommer enbart bestå av praktik på fyra olika placeringar. Jag körde igång i måndags på rättspsyk, vilket kan vara det område där jag har som minst kunskap kring. Jag är dock inte den som ger upp vid utmaningar, däremot känner jag att kurslitteraturen faktiskt kan komma väl till hands under denna fyra veckors-period.

Igår var jag på höstens första möte med SSF Etiska råd. Gårdagens samtalsämnen var bland annat eutanasi (dödshjälp), ett ämne som jag själv kommit i kontakt med flertalet gånger under mina år inom vården. I Sverige är dödshjälp olagligt (än så länge) men min personliga åsikt är att det i framtiden bör förändras. Jag har nog blivit färgad av allt lidande som jag dels har bevittnat själv och dels allt som framkommer till och från på nyheterna, i artiklar etc.

Vi diskuterade även omskärelse av pojkar, som vår gäst Mats Birgersson berättade mer om. Jag lärde mig bland annat att det existerar hudkrämer med förhud i som sägs vara en bra ingrediens mot åldrande (?!). No more anti-rynkkrämer för mig 🙂 Sorgliga fakta är att många nyfödda pojkar omkommer vid dessa ingrepp.

Jag brukar även delge mina uppfattningar om min utbildning och vad jag stöter på inom vården. Det kan handla om allt från etiska dilemman som jag råkat ut för, till vad jag har för åsikter om utbildningens upplägg, innehåll osv. Vi diskuterade vad för område de som går utbildningen har tänkt att arbeta inom efter studierna. Majoriteten kommer förmodligen hamna inom somatiken (främst akutsjukvård) och många har siktet inställt på barnmorske-vub:en. Jag själv känner mig rätt så ensam när det kommer till mitt intresse för äldrevården. Anledningar till den stora skillnaden måste ju präglas av något, antingen utbildningen, samhällets bild av var man ”bör” jobba som sjuksköterska, eller grupptryck. Jag besitter givetvis inte svaret på frågan, men någon gång bör man finna det för att öka spridningen.

Mötet var lika givande som vanligt och jag vill passa på att återigen tacka Åsa Moberg Boije för boken Vägen till patientens värld och personcentrerad vård av Dahlberg & Ekman, där Åsa själv har skrivit ett kapitel.

Bild på mig från min sista sommar som undersköterska på Palliativa enheten.

Comments are closed.

 • Kontakta oss

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
  Läs mer

 • STIPENDIETS SYFTE

  Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
  Läs mer