Nyheter

23 december, 2018
Kommentarer inaktiverade för SARA NYSTRÖM TILLDELAS QUEEN SILVIA NURSING AWARD 2018

SARA NYSTRÖM TILLDELAS QUEEN SILVIA NURSING AWARD 2018

I år tilldelas 23-åriga Sara Nyström från Linköpings universitet Queen Silvia Nursing Award för sin idé om värmetofflor för äldre. Tofflorna kombinerar teknologi och design som både förebygger fall och ökar komforten för äldre med frusna fötter och nedsatt cirkulation.

Juryn utsåg Sara till årets stipendiat med följande motivering:

”Sara är en person som tycker om att ta sig an utmaningar, och ser vikten av att bygga nätverk. Hon visar ödmjukhet inför åtagandet som blivande sjuksköterska och stipendiat, och utstrålar engagemang för vård av äldre. Hennes idé är baserad på befintlig teknik som är applicerad på ett nytt sätt med direkt fokus på äldres komfort och välbefinnande”

Sara Nyström går i termin 2 på sjuksköterskeprogrammet och kommer under våren 2019 att motta en utmärkelse från Hennes Majestät Drottning Silvia tillsammans med stipendiater från Finland, Polen och Tyskland.

Stipendiet omfattar 50 000 kronor samt deltagande i ett internship inom vård- och omsorgssektorn hos svenska och internationella partners. Stipendiet delas årligen ut till en student som bidrar med en idé som kan förbättra vård och omsorg av äldre.

Stipendiet har grundats av Swedish Care International & Forum for Elderly Care och har möjliggjorts genom samarbete med: Aleris, Johanniterorden, Medicover, Essity, Vårdförbundet, Bonliva, Vårdväskan, Nordnet, Stiftelsen Silviahemmet, Proxident och Svensk sjuksköterskeförening.

Om Forum for Elderly Care & SCI
Forum for Elderly Care arbetar aktivt med att främja utvecklingen av svensk äldre- och demensvård. Till exempel genom stipendiet Queen Silvia Nursing Award. SCI är en svensk internationellt verksam aktör som utvecklar, paketerar och exporterar svensk äldre- och demensvård. Vår vision är att skapa en god och hållbar global demens- och äldrevård baserad på Silviahemmets vård- och omsorgsfilosofi.

För mer information kontakta:

Cornelia Grip, Projektkoordinator, Swedish Care International
Mail: cornelia.grip@sci.se
Telefon:  +46(0) 72 221 58 08

Karin Lind-Mörnesten, CEO, Swedish Care International
Mail: karin.lind.mornesten@sci.se
Telefon:  +46(0) 70 22 88 200

Read More
16 november, 2018
Kommentarer inaktiverade för Ansökan för Queen Silvia Nursing Award 2018 förlängs!

Ansökan för Queen Silvia Nursing Award 2018 förlängs!

Vi förlänger nu årets ansökningsperiod till den 25 november! Detta betyder att du fortfarande kan ansöka till stipendiet! Ansök med en idé (eller flera) som kan förbättra vården av äldre genom att klicka på ”Ansök” här på hemsidan och följ instruktionerna.

Read More
30 oktober, 2018
Kommentarer inaktiverade för Fyra frågor med Fanny Enström, projektdirektör

Fyra frågor med Fanny Enström, projektdirektör

Vilket värde har stipendiet för mig som sjuksköterskestudent?

Som stipendiat erhåller du en prissumma på 50 000 kronor, ett internship och medlemskap i vårt alumni nätverk.

Du kommer under ditt år få möjligheter att träffa spännande organisationer och personer som på många sätt kommer hjälpa dig att utveckla dina kunskaper, ditt kontaktnät och möjligheter för framtiden.

Som medlem i vårt alumni nätverk kommer du ha möjlighet att delta under nätverksevents i flera olika länder, ha tillgång till karriärcoachning samt kunna nätverka med sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter från flera länder.

Hur utformas internshipet? 

Vi börjar med att samtala kring vad stipendiaten är extra intresserad av och skulle vilja uppleva och utveckla. Vi tittar även på hur stipendiatens schema och livssituation ser ut, så vi kan anpassa aktiviteterna inom internshipet så det fungerar på bästa sätt runt stipendiatens övriga åtaganden så som sina sjuksköterskestudier.

Projektteamet som arbetar med stipendiet hjälper dig som stipendiat med allt som behövs för att genomföra ditt internship, så som att boka resor och boende, planera aktiviteter och svara på dina frågor eller funderingar.

Vilken slags idé kan man ansöka med?

Låt kreativiteten flöda! Det viktiga är att din idé på något sätt förbättrar livet för och vården av äldre eller personer med demenssjukdom. Kanske har du uppmärksammat något problem under en praktik? Eller när du arbetat i vården? Fundera på saker som du skulle vilja förbättra, och hur det skulle kunna genomföras.

Är det något särskilt man borde tänka på gällande sin idé?

Tänk på att lösningar och idéer inte behöver vara stort och avancerat. Det viktiga är att din idé bemöter ett uppmärksammat problem på ett genomförbart sätt. Kom ihåg att du även kan utveckla redan existerande koncept till en ny nivå, innovation behöver inte alltid handla om att komma på helt nya, oprövade idéer.

Read More
18 oktober, 2018
Kommentarer inaktiverade för Ansökan är öppen till 16 november

Ansökan är öppen till 16 november

Ansökningsperioden för Queen Silvia Nursing Award går i en rasande fart! Med fyra veckor kvar att ansöka vill vi uppmana fler sjuksköterskestudenter att ansöka till stipendiet. Att bli stipendiat för Queen Silvia Nursing Award är ett lyft för din framtida karriär, din ekonomi och för din personliga utveckling.

Som stipendiat gör man ett internship, detta görs ute hos våra samarbetspartners och skräddarsys efter dina behov och livssituation. Att få besöka och ta del av våra spännande partnerorganisationers verksamhet har du som stipendiat även möjlighet att knyta viktiga kontakter för din framtida karriär, likaväl som du får en fantastisk möjlighet att upptäcka vilket område i vårdyrket du trivs med mest.

Årets stipendiat Rebecca har gjort en rad olika besök i sitt internship och verkligen fått utforska olika områden i vårdbranschen. Hon har besökt Vårdförbundet, Svensk Sjuksköterskeförening, Aleris och Bonliva. I april var den stora ceremonin på Stockholm slott, där samtliga stipendiater erhöll sitt stipendium från H.M. Drottning Silvia. Internationellt har Rebecca varit på en vårdkonferens i Berlin tillsammans med våra stipendiater från Finland, Polen och Tyskland. I april, direkt efter ceremonin på slottet, var Rebecca tillsammans med vår

projekt direktör i Tokyo på Dementia Forum x. Efter sommaren väntade ett besök hos Medicover i Polen där hon stannade i två dagar och fick hälsa på en rad olika vårdorganisationer och Wolski Sjukhus. Sista månaderna som stipendiat ska Rebecca träffa Johanniterordern och Nordnet. Mer specifikt vad Rebecca gjort under sitt internship kan ni läsa om på stipendiatbloggen!

Förutom ett fantastiskt internship, erhåller stipendiaten 50.000 SEK och medlemskap i vårt exklusiva alumni nätverk. Alumni nätverket består av 50 tidigare stipendiater och finalister från alla fyra länder där Queen Silvia Nursing Award finns. Syftet med nätverket är att medlemmarna tillsammans ska utbyta idéer som kan förbättra vården för äldre och demenssjuka.

Tillsammans kan de utveckla sina idéer ytterligare och nätverket innebär såklart ett otroligt kontaktnät inom branschen, både nationellt och internationellt.

Jag ser QSNA-alumni nätverket som en plattform för personlig och gemensam utveckling i vår profession som sjuksköterskor men också som människor. Genom att nätverket är internationellt får vi en inblick i varandras länders förutsättningar. Tillsammans kan vi alumner med det stöd vi får via nätverket och varandra förändra hälso- & sjukvården i stort till det bättre och främja vårdnära innovationer.” Amanada Ahlin, finalist 2016

Alumni nätverket kickade igång i september i år med ett stort event på Ulfsunda Slott i Stockholm. Ambitionen är att nästa år ha ett liknande event i något av våra andra deltagande länder – Polen, Finland eller Tyskland. Vi har även ambassadörer för nätverket som har i uppdrag att anordna event och träffar nationellt!

Det är inte bara stipendiaten som får en plats i detta alumni nätverk, även samtliga finalister, som blir 5-6 personer från varje land kommer att bli erbjuden en plats i nätverket och få medverka på vårt nästa event. Välkommen in med din idé om hur äldre och demensvården kan förbättras!

 

 

Read More
1 oktober, 2018
Kommentarer inaktiverade för Queen Silvia Nursing Award Network Meeting

Queen Silvia Nursing Award Network Meeting

Hösten flyger på i full fart och idag har ansökan för Queen Silvia Nursing Award 2018 varit öppen i en månad.

Vi är glada att meddela att vi lanserat vårt Queen Silvia Nursing Award Network! Syftet med nätverket är att våra alumner ska knyta nya kontakter, få värdefullt idéutbyte och tillsammans kunna utvecklas i sina professioner. Vi kickade igång nätverket med ett två dagars event på Ulfsunda Slott i Stockholm. Förutom några av våra svenska finalister och stipendiater hade vi hade besök av tidigare finalister och stipendiater från Polen, Finland och Tyskland. Totalt hade vi 19 alumner på plats!

Några av våra tidigare finalister och stipendiater från Tyskland, Sverige, Polen och Finland som tillsammans gör
Queen Silvia Nursing Award Network möjligt!

Dag ett inleddes med en alumni ceremoni där projekt direktör Fanny Enström delade ut en unik QSNA brosch till samtliga alumner. Styrelsen från Swedish Care International var på plats för att uppmärksamma våra alumner. Senare under dagen var Susanne Svahn från Aleris hos oss för att informera om entreprenörskap och ledarskap i vården, en mycket givande och spännande presentation. Vi hade även en del idédiskussioner under dagen och avslutade dagen med en nätverksaktivitet och en trevlig middag tillsammans.

Sofia Björk, finalist från Sverige, tar emot sin brosch under ceremonin

Dag två inleddes med vidare idédiskussioner och sedan var det dags för Ulrich Zerhusen och Anna-Carina Thygs från Care & Creation i Tyskland att berätta om marknadsföring i vården. Deras presentation ledde till många intressanta diskussioner där stora våra alumner fick gå in djupare på hur marknadsföringen av vården skiljer sig i våra olika länder. Dag två avslutades sedan med en trevlig lunch tillsammans innan det var dags att resa hemåt.

 

Sammanfattningsvis hade vi två otroligt inspirerande och trevliga dagar ihop i Stockholm och vi i team QSNA ser självklart framemot nästa Alumni Network event!

 

 

Read More
3 september, 2018
Kommentarer inaktiverade för ANSÖKAN TILL QUEEN SILVIA NURSING AWARD 2018 ÄR ÖPPEN!

ANSÖKAN TILL QUEEN SILVIA NURSING AWARD 2018 ÄR ÖPPEN!

Den 1 September öppnade ansökan till Queen Silvia Nursing Award 2018 i samtliga fyra länder! Nu kan sjuksköterskestudenter ansöka till stipendiet fram tills mitten av november.

Ansöka gör du genom att klicka på “Ansök” här på hemsidan, och sedan följa instruktionerna. Du kommer få fylla i en kort biografi om dig själv, och därefter en eller flera innovativa idéer som kan förbättra vården av äldre och/eller personer med demenssjukdom.

Under december håller vi sedan ett jurymöte i Stockholm dit topp 5-6 studenter kommer kallas som finalister. Finalisterna väljs ut av juryn från samtliga ansökningar. Under jurymötet får finalisterna presentera sig själva och sin idé, och en av finalisterna kommer bli utsedd till stipendiat 2018.

Vi ser fram emot era ansökningar!

Stipendiat 2017, Rebecca Eriksson, under prisceremonin på Kungliga Slottet.

Read More
20 april, 2018
Kommentarer inaktiverade för H.M. Drottning Silvia delade ut Queen Silvia Nursing Award

H.M. Drottning Silvia delade ut Queen Silvia Nursing Award

Foto: Yanan Li

Tre sjuksköterskestudenter fick under torsdagen motta Queen Silvia Nursing Award under en ceremoni på Kungl. Slottet. Det är femte året i rad som stipendiet delas ut till sjuksköterskestudenter som bidragit med idéer kring en förbättrad vår och omsorg av äldre.

I år tilldelas stipendiet Rebecca Eriksson från Röda Korsets Högskola i Sverige, Katri Sajama från Tammerfors Yrkeshögskola i Finland, Aldona Reczek-Chachulska från Pomeranian Medical University in Szczecin i Polen och Berit Ehmann från Evangelische Fachschule für Altenpflege i Tyskland.

Under ceremonin fick tre av stipendiaterna tillfälle att presentera sig själva och sin idé som de sökte stipendiet med. Som stipendiater får de ett individuellt anpassat internship och 50 000 kr (6 000 €). Under ceremonin fick de även motta sin utmärkelse av Drottningen.

Juryn utsåg i julas sjuksköterskestudenten Rebecca till årets stipendiat med följande motivering:

”Rebeccas idé belyser ett eftersatt omvårdnadsbehov och främjar hälsa och livskvalitet. Hennes idé är välutvecklad och underlättar inte bara det dagliga omvårdnadsarbetet utan även den enskilde individens vardag”.

Årets Finska stipendiat Katri Sajama får stipendiet för sin idé om en ”smart dörr”, juryn gav följande motivering för sitt val:

”Katris idé förenar empati och teknologi, och påvisar en innovativ och genomförbar lösning”

Mer om Queen Silvia Nursing Award

Med anledning av H.M. Drottning Silvias födelsedag den 23 december 2013, instiftade Forum for Elderly Care & Swedish Care International, i samarbete med sina partners ett årligt stipendium riktat till sjuksköterskestudenter på grund- och specialistutbildningen vid svenska lärosäten. Sedan dess har stipendiet även lanserats i Finland, Polen och Tyskland.

Stipendiet skall bidra till att möta en av framtidens största utmaningar genom att tillhandahålla idéer och kompetens för god och uthållig global vård med fokus på äldre.

Stipendiet har grundats av SCI & Forum for Elderly Care och stöds i Sverige av: Aleris, Essity, Johanniterorden, Medicover, Vårdförbundet, Bonliva, Nordnet, Stiftelsen Silviahemmet och Svensk sjuksköterskeförening.

För bilder:

www.queensilvianursingaward.se/press/ 

För mer information:

www.queensilvianursingaward.se

www.forumforelderlycare.org

www.sci.se

Read More
5 april, 2018
Kommentarer inaktiverade för Pressinbjudan 19 April

Pressinbjudan 19 April

H.M. DROTTNING SILVIA DELAR UT QUEEN SILVIA NURSING AWARD I BERNADOTTEBIBLIOTEKET DEN 19 APRIL.

Queen Silvia Nursing Award delas ut för femte året i rad under en ceremoni i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet. Queen Silvia Nursing Award är ett stipendium om 50 000 kr samt ett individuellt anpassat internship som årligen tilldelas sjuksköterskestudenter från Sverige, Finland, Polen och Tyskland. I år tilldelas stipendiet Rebecca Eriksson från Röda Korsets Högskola i Sverige, Katri Sajama från Tammerfors Yrkeshögskola i Finland, Aldona Reczek-Chachulska från Pomeranian Medical University in Szczecin i Polen och Berit Ehmann från Evangelische Fachschule für Altenpflege i Tyskland. Stipendiaterna kommer under ceremonin att tilldelas stipendiebeviset av H.M. Drottningen. Media är välkomna att närvara den 19 april kl 10.00 i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet.

Queen Silvia Nursing Award instiftades med som en gåva till H.M. Drottningen den 23 december 2013 och syftar till att möta en av framtidens största utmaningar, vård och omsorg av de äldre, genom att tillhandahålla idéer och kompetens för god och uthållig global vård med fokus på äldre.

Stipendiet kan sökas av sjuksköterskestudenter från lärosäten i Sverige, Finland, Polen och Tyskland. Alla ansökande studenter har bidragit med innovativa idéer och medverkat i urvalsprocessen genom att via en digital plattform utvärdera och ranka inkomna bidrag. Därefter har studenternas röster sammanvägts med en bedömning gjord av en jury, bestående av partners från sektorer relaterade till vård och omsorg.

Tid: 19 april 2018 kl 10.00, vänligen notera att gäster skall vara sittande kl 09.50

Plats: Bernadottebiblioteket, Kungl. Slottet. Ingång sker genom västra valvet via Yttre Borggården. Vänligen medtag ID.

Anmäl deltagande:

Medierepresentanter som önskar delta anmäler sig via hovets informationsavdelning: e-post: press@royalcourt.se, Tfn: 08-402 60 00

För frågor om Queen Silvia Nursing Award kontakta Fanny Enström, Project Director SCI, e-post: fanny.enstrom@sci.se eller tfn: 070 422 55 42

Read More
12 januari, 2018
Kommentarer inaktiverade för Intervju med vår nya stipendiat!

Intervju med vår nya stipendiat!

Under jurymötet passade vi på att ställa några frågor till finalisterna, först ut 2017 års stipendiat Rebecca Eriksson!

Read More
23 december, 2017
Kommentarer inaktiverade för Rebecca Eriksson tilldelas Queen Silvia Nursing Award 2017

Rebecca Eriksson tilldelas Queen Silvia Nursing Award 2017

I år tilldelas 26-åriga Rebecca Eriksson från Röda Korsets högskola Queen Silvia Nursing Award för sin idé om en speciell eltandborste för demenssjuka, som kombinerar anpassad ergonomi och design med en elektronisk påminnelse-funktion om tandborsten inte använts på över ett dygn. 

Juryn utsåg Rebecca till årets stipendiat med följande motivering:

”Rebeccas idé belyser ett eftersatt omvårdnadsbehov och främjar hälsa och livskvalitet. Hennes idé är välutvecklad och underlättar inte bara det dagliga omvårdnadsarbetet utan även den enskilde individens vardag”.
Rebecca Eriksson går i termin 5 på Sjuksköterskeprogrammet och kommer under våren 2018 att motta en utmärkelse från Hennes Majestät Drottning Silvia tillsammans med stipendiater från Finland, Polen och Tyskland.

Stipendiet omfattar 50 000 kronor samt deltagande i ett individanpassat internship inom vård- och omsorgssektorn hos svenska och internationella partners. Stipendiet delas årligen ut till en student som bidrar med en idé som kan förbättra vård och omsorg av äldre. I år genererade stipendiet över 250 idéer från sjuksköterskestudenter runt om i Sverige, och över 1000 idéer från de fyra länderna tillsammans. Idéerna har kontinuerligt utvärderats av studenterna själva, och en slutgiltig bedömning gjordes av en jury bestående av partners från vård och omsorg.

Stipendiet har grundats av SCI & Forum for Elderly Care och har möjliggjorts genom samarbete med: Aleris, Ersta Sjukhus, Johanniterorden, Medicover, Essity, Vårdförbundet, Bonliva, Elekta, Eli Lilly and Company, Nordnet, Stiftelsen Silviahemmet och Svensk sjuksköterskeförening.

Om Forum for Elderly Care & SCI
Forum for Elderly Care arbetar aktivt med att främja utvecklingen av svensk äldre- och demensvård. Till exempel genom stipendiet Queen Silvia Nursing Award.

SCI är en svensk internationellt verksam aktör som utvecklar, paketerar och exporterar svensk äldre- och demensvård. Vår vision är att skapa en god och hållbar global demens- och äldrevård baserad på Silviahemmets vård- och omsorgsfilosofi.

För mer information kontakta:

Fanny Enström, Project Director, Swedish Care International
Mail: fanny.enstrom@sci.se
Telefon:  +46(0) 70 422 55 42

Karin Lind-Mörnesten, CEO, Swedish Care International
Mail: karin.lind.mornesten@sci.se
Telefon:  +46(0) 70 22 88 200

Read More
 • Kontakta oss

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
  Läs mer

 • STIPENDIETS SYFTE

  Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
  Läs mer