top of page

Marie Svensson, vinnare av QSNA 2022 i kategorin undersköterskor/undersköterskestuderandeMarie Svensson är den första undersköterskan att vinna QSNA i Sverige och för att lära känna henne lite bättre bad vi om att få ställa några frågor.


Marie, vem är du?


Jag är född och uppväxt på landet och det roligaste jag visste var som barn att bygga kojor ute i skogen. När far min byggde lekstuga hemmavid, byggde jag istället tillsammans med min kusin flertalet kojor en bit bort i skogen. Mina framtidsdrömmar var aldrig så stora, mer än att få ett jobb att trivas med och ett hem i trakterna där jag redan bodde. Nu bor jag tillsammans med min man, Lars, på en liten släktgård från min fars sida. Vi har tre vuxna utflugna barn och ett barnbarn med en till på väg.


Vad fick dig att välja ett yrke inom vården från början, och hur föddes idén att läsa till Silviasyster?


Redan som barn visste jag att det var ”hemsamarit ” jag ville bli. Att jobba med äldre har alltid varit mitt ”kall”. Det är spännande, lärorikt och ibland en utmaning. En äldre dam sa en gång på ett äldreboende när jag hjälpte henne med morgonsysslorna:

-Hur känns det att ha ett så viktigt arbete?

-Vaddå? Undrade jag

-Ja men du är ju här för att förgylla mina sista år i mitt liv!

Ja, bra sagt å så riktigt.


Vi som jobbar nära människan kan vara avgörande och jag är stolt att vara där. Idén att läsa till Silviasyster kom till beslut när jag i 40-års ålder började fundera över hur jag skulle kunna utvecklas inom det yrke jag redan hade. Då jag började se avsaknaden av kunskap som riktade sig speciellt mot demensvården.


Du har skapat din egen arbetsplats, en dagverksamhet för personer med demenssjukdom i direkt anslutning till djur och natur. Fanns det något avgörande ögonblick som gjorde att du började tänka i dessa banor?


En ögonöppnare för betydelsen av detta uppstod under tiden jag studerade till Silviasyster. Kunskapen gav mig självförtroende och nya synvinklar på vården. Likaså alla de studiebesök jag på eget initiativ tog under denna period. Det absolut avgörande var när släktgården blev till salu och både jag och min man såg möjligheterna att förverkliga tankarna som gått en tid när min man Lars sa: HÄR har du ju lokalerna som behövs för en dagverksamhet.


Har du några tankar på hur din verksamhet kan utvecklas eller vad den skulle kunna inspirera till?


Jag tror att andra som tvekar eller funderar över förändringar inom vården, kan inspireras genom mitt exempel och tänka att det faktiskt kan gå hela vägen. Jag som undersköterska ska vara stolt över ideér jag får och inte låta mig nedslås av att inte nå fram vid första försöken. Jag är ett praktexempel på att det kan gå efter lång envishet och återkommande påminnelse om att min idé är bra.


Jag ser min verksamhet som under ständig utveckling, beroende på vilka deltagare/närstående och personal som finns på plats.


Marie, du är den första undersköterskan som vinner QSNA, vad har du för förväntningar på ditt år som vinnare?


Att få träffa och se andra verksamheter, för att få ny input till min egna. Jag vill också gärna sprida min idé som blivit verklighet både till min egen yrkeskår och till beslutsfattare. Kanske genom att komma ut och berätta om min resa, från att skapa idén till att idag driva och arbeta i dagverksamheten och vad vi upplever där. Jag vill så gärna inspirera och dela med mig av den yrkesstolthet som jag känner inom detta arbete.


Det skulle också vara bra att få tips på att finna ett sätt att dokumentera bättre vad vi som arbetar egentligen ser och upplever i vår vardag.


Bình luận


bottom of page