top of page

Sara Rosenberg, vinnare av QSNA 2022 i kategorin sjuksköterskor/sjuksköterskestuderande


Sara Rosenberg är den tionde vinnaren av QSNA i Sverige och för att lära känna henne lite bättre bad vi om att få ställa några frågor.


Sara, vem är du?


Sara heter jag och är 27 år gammal. Jag bor tillsammans med min sambo Linus och våra djur i en lägenhet strax utanför Malmö. Vi har två honkatter som heter Keso och Freja, en 7 månader gammal blandrashund som heter Kira och en 2 år gammal kameleont som heter Merlin! Djur är och har alltid varit ett utav mina största intressen, redan som barn.


På min fritid brukar jag och Kira gå på hundkurser, jag och sambon brukar umgås med nära och kära samt så har jag nyligen snöat in på stickning! Just nu håller jag på att sticka mitt 5:e par med raggsockor. Jag kommer nog våga mig på att sticka en kofta under 2023!


Jag har tidigare jobbat som djurvårdare på djursjukhus och veterinärklinik men även som soldat. Under mina år som soldat väcktes mitt intresse för sjuksköterskeyrket i samband med lite olika sjukvårdsutbildningar.


Vad fick dig att läsa till sjuksköterska?


Jag valde att läsa till sjuksköterska primärt för att det finns en stor variation och utvecklingsmöjligheter i yrket. Nu är jag klar med termin 3 och känner verkligen hur engagemanget och empatin för människor i alla dess former har vridits upp till en helt ny nivå inom mig. Jag vill kunna göra skillnad och bidra till ökat välbefinnande i vårdsituationen, det kommer jag kunna göra som sjuksköterska. I dagsläget vet jag inte riktig vart jag vill hamna efter mina studier, jag ser framemot att få en större inblick i valmöjligheterna som finns!


Kan du berätta mer om bakgrunden till din vinnande idé Duschrock?


Duschrocken kom jag på i samband med att jag för första gången jobbade inom vård/omsorg på ett särskilt boende. Jag kände direkt att just duschmomentet kändes väldigt utlämnande för den som blev duschad, speciellt vid min bredvidgång då det blev att jag mest stod och tittade på. Då dök tankarna upp på personcentrering och integritet. Jag märkte också att vissa individer med kognitiv svikt inte riktigt förstod varför jag bad dem att klä av sig inför duschning, så tanken av ombyte (till t.ex. en duschrock) istället för avklädande skulle kunna vara en effektiv metod.


Vad det någon specifik händelse eller situation som gjorde att du kom på idén?


Tanken med min idé är att kunna erbjuda ett alternativ där det idag inte riktigt finns några. Jag hoppas att min idé inspirerar andra till att försöka hitta lösningar, även i vardagliga problem, istället för att enbart vara medveten om problemen och dessutom acceptera dessa.


Vad har du för förväntningar på ditt år som vinnare?

Under mitt år som vinnare hoppas jag kunna träffa inspirerande människor, få en bättre inblick i äldrevården och specifikt inom området demens/kognitiv svikt. Jag hoppas även att jag kommer att träffa individer och besöka företag som jobbar för att erbjuda våra äldre den omvårdnad och omtanke som de förtjänar!
Comments


bottom of page