Saras två dagar i stockholm!

7 mars, 2019
Kommentarer inaktiverade för Saras två dagar i stockholm!

Hej!

Ännu en underbar upplevelse tack vare internshipet gjord! Jag spenderade helgen som var uppe i Stockholm där jag var med en dag på Silviahemmet. Jag har hört så mycket gott om detta arbete men inte läst på om verksamheten eller något runt omkring. Jag tänkte bort det jag hört om Silviahemmet då jag inte ville ha några förväntningar när jag kom dit utan ville få ett ärligt första intryck. Jag gick upp väldigt tidigt denna dag, omkring 04:30 så jag kände mig lite seg på bussen ut mot Drottningholm kring 08:30 tiden. När jag väl klev av på hållplatsen sken solen och slotten var så otroligt vackert ut mot vattnet. Jag blev riktigt taggad på vad dagen skulle ha att erbjuda!

Väl på plats på Silviahemmet mötte jag upp Andreas som presenterade mig för resterande personal och gav mig en rundtur. Så intressant att höra om bakgrunden till huset, tidigare ägare och hur de har anpassats för personer med demenssjukdomar. Otroligt bra att de hade så stora ytor med så många möjligheter på. Gästerna kunde måla, spela pingis, pussla, gå på lite massage m.m. Älskar att tanken bakom är att de ska kunna fortsätta göra något som de tidigare gjort i sitt liv och uppskattat. Andreas berättade även en hel del om själva verksamheten och lite kort om hur upplägget troligtvis skulle se ut under dagen. Något som jag tyckte var riktigt bra var att personalen hade egna kläder, de som kom till dagverksamheten benämndes gäster och att de diskussioner som förs alltid ska vara i samband med gästerna. Jag tyckte att det lät fantastiskt och såg fram emot hur det skulle fungera i praktiken när gästerna anlänt.

Gästerna började trilla in tätt därefter och jag valde att ta lite avstånd till en början. Inte att jag backade när någon kom utan jag valde mer att avvakta lite. Se hur gästerna kände över att jag var där och om det var bekväma att prata med mig. Men Andreas presenterade mig för de första som kom och jag märkte snabbt att majoriteten tyckte att det var roligt att jag var där. Alla gäster var så pratglada och trevliga! Jätteroligt att bara få sitta ihop och samtala innan förmiddagsfikat då alla hade kommit. Efter fikat fick jag följa med Andreas och två gäster ut på en lång och härlig promenad kring slottet. De berättade mycket för mig om att det brukar gå här, att de trivs så bra på Silviahemmet och att Silvia själv är så trevlig! De två gästerna var nog de som var mest pratglada av alla denna dagen, så härliga människor! Fick många goda skratt av de två!

Efter promenaden deltog majoriteten i yoga som en i personalen höll i. Det var lite stretch- och avslappningsövningar som avslutades med en vilostund där alla låg ned med varsin filt. Jag som gick upp så tidigt var självklart en utav de som somnade där inne, haha! Till lunchen sen åt vi en marockansk linsgryta som var otroligt god. Precis som under fikat hade vi i hela gruppen roliga samtal där alla var delaktiga. Mycket bra att de delade upp alla på två olika bord, namnskyltar och dukat med kontraster. De har verkligen tänkt på så många olika detaljer.

Under eftermiddagen blev det fika och lite olika aktiviteter. Några såg på skid-VM när Sverige tog guld, någon gäst målande, andra satt och pratade och jag satte mig hos en gäst framför brasan. Denna sista halvtimmen var nog den som gav starkast intryck på mig. Då det bara var vi två så blev det ett djupare samtal där jag fick höra så mycket om dennes livshistoria, hur denne upplevde sin demenssjukdom och det var så gripande. Var verkligen ett viktigt samtal för mig och även så uppskattat att få höra dennes upplevelser för att kunna få ökad förståelse och kunskap. Fick dessutom ett och annat livsråd som var väldigt fint och uppskattat det med. Fick en stor varm kram innan denna gäst åkte hem vilket blev ett så starkt och fint avslut på dagen.

Jag pratade mycket med de i personalen när gästerna lämnat om hur allt har varit, saker jag tänkt på och frågor som kommit upp under dagen. Jag fick svar på så många frågor, fick mer information om denna fantastiska verksamhet och även inspiration till att läsa till Silviasjuksyster. Dagen som innehållit så mycket skratt avslutades faktiskt i tårar då jag blev så berörd efter samtalet jag tidigare hade. Fick upp så mycket känslor och fick en ännu större övertygelse om att demenssjukdomar är något som det måste forskas om så mycket mer. Och likaså att så många fler människor behöver kunskap om det. Sammanfattningsvis var denna dagen helt fantastisk, det kändes som att vi alla bara var ett gäng vänner som umgicks och hade det så trevligt. Och jag fick så mycket att reflektera och tänka på. Otroligt tacksam för de som dessa gäster gav mig denna dagen och över att jag fick vara där. Verkligen helt fantastiskt på så många vis, dit vill jag verkligen tillbaka!

Dagen efter fick jag äran att träffa Anette som är vice VD för Moment Psykologi och diskutera ledarskap. Blev nästan förvånad över hur mycket erfarenhet hon hade samlat på sig under sitt yrkesliv, väldigt imponerande! Vi samtalade mycket om hur en verksamhet fungerar, om tre olika byggstenar och vad det finns för olika ledarroller. Jag har haft förutfattade meningar om hur en chef/ledare bör vara, vad denne ska ha för egenskaper med mera. Anette gav mig verkligen en funderare i hur flexibel man behöver vara som ledare. Hur och varför man ska anpassa sitt sätt för att vara det som behövs för sina kollegor och medarbetare. Stöttande, coachande m.m. Verkligen en funderare som sagt! Just idag tror jag inte att jag kommer vilja ha någon högre ledarposition men i det framtida arbetet som sjuksköterska kommer jag absolut ha nytta av det jag fick lära mig av Anette om ledarskap.

Denna vistelse i Stockholm gav otroligt många intryck och mycket information men jag är tacksam över allt de som detta internshipet ger mig. Nu är det dags att lägga näsan i böckerna igen innan nästa resa äger rum. Då ska jag hälsa på Vårdväskan nere i Falkenberg och oj vad jag är taggad på det!

/ Sara Nyström, Stipendiat Queen Silvia Nursing Award, 2018

Comments are closed.

About Us

Ut non nulla mi, eget imperdiet sem. Nam lacus ligula, venenatis vel aliquet eu, venenatis congue magna. Sed rutrum faucibus semper.

  • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

    Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
    Läs mer

  • STIPENDIETS SYFTE

    Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
    Läs mer