Sjuksköterskestudent från Högskolan i Kristianstad blir årets Queen Silvia Nursing Award stipendiat

16 juni, 2020
Kommentarer inaktiverade för Sjuksköterskestudent från Högskolan i Kristianstad blir årets Queen Silvia Nursing Award stipendiat

Maria Larsson, en sjuksköterskestudent från Högskolan i Kristianstad, kommer denna månad att mottaga utmärkelsen som stipendiat av HM Drottningens stipendium ”Queen Silvia Nursing Award” för sin innovativa idé – ett speciellt hjälpmedel som gör det lättare att ta av stödstrumpor på egen hand. Hon erhåller det officiella certifikatet signerat av HM Drottning Silvia samt stipendiet om 50 000 kr som är finansierat av samarbetspartners. Maria Larsson är den sjätte stipendiaten i Sverige som får ta emot detta stipendium som grundades 2014 med anledning av HM Drottningens 70-årsdag.

Marias idé är en enkel lösning för att underlätta avtagandet av stödstrumpor för egen hand utan att behöva vara beroende av hjälp. Något som stärker personens självständighet men även bidrar till ökad känsla av frihet.

”Jag satt en kväll efter att jag hade arbetat inom hemtjänsten och funderade över att många av de äldre som får hjälp på kvällen endast har hjälp med att ta av sina stödstrumpor. De flesta av dem vill inte ens ha hjälp, min mormor är ett bra exempel där. Många äldre kan ganska enkelt få på sig sina stödstrumpor, men har mycket svårare att ta av dem. Detta eftersom det inte är samma naturliga rörelse och att det inte går att använda kroppen till hjälp på samma sätt som när de dras på. Då började jag testa för att se om det kunde fungera”, berättar Maria.

”Jag är så tacksam och hedrad över att professionella inom vården tyckte att min relativt enkla idé, var värd att uppmärksammas. Denna möjlighet som ni och HM Drottning Silvia har givit mig gör att min idé faktiskt kommer att bli verklighet. Jag hade aldrig kommit på tanken att börja utveckla detta på riktigt om det inte var för det självförtroende som ni har hjälpt mig att bygga upp. Tack så mycket för att ni tror på mig och min idé”, fortsätter studenten.

2020 COVID-19 focus

Tidigare år har stipendiet enbart varit möjligt att söka för sjuksköterskestudenter som presenterar en idé som förbättrar livskvaliteten för personer med en demenssjukdom. När 2020 års stipendieperiod öppnar upp för sjunde gången den 1 september kommer Queen Silvia Nursing Award även att uppmärksamma och hylla legitimerade sjuksköterskor och deras idéer som fokuserar på de utmaningar som Covid-19 har medfört till Sverige, samt Finland, Polen, Tyskland och Litauen.

Stipendiet kommer att vara öppet för både sjuksköterskestudenter och legitimerade sjuksköterskor med idéer och lösningar som har eller kan bli implementerade för att uppmärksamma Covid-19 i olika vårdmiljöer. Nominering av kurskamrater eller kollegor kommer också att vara möjligt i år. En idé som bidrar till förbättring av livskvaliteten hos äldre och personer med en demenssjukdom kommer att vara meriterande.

Om Queen Silvia Nursing Award

Queen Silvia Nursing Award lyfter en av våra största framtida globala utmaningar –en åldrande befolkning och behovet av äldre- och demensomsorg av högsta kvalitet. Stipendiet motiverar talangfulla sjuksköterskor att bli innovatörer för vårdutveckling samtidigt som det bygger och främjar kompetens inom professionell omvårdnad. Genom att erbjuda detta unika stipendium och nya utvecklingsmöjligheter för blivande och redan arbetsföra sjuksköterskor, väcks nya möjligheter för kommande generationer. Syftet med stipendiet och projektet är att sjuksköterskors kunskap och idéer ska lyftas för att höja statusen av sjuksköterskans profession.

Queen Silvia Nursing Award har grundats av Swedish Care International och Forum for Elderly Care och görs möjligt i Sverige genom ett samarbete med våra partners så som Vårdförbundet, Svensk Sjuksöterskeförening, Johanniterorden, Home Instead Senior Care, Attendo, Vironova, Nordnet, Hemsö, Bonliva, Vårdväskan, Proxident och Medicover.

Comments are closed.

 • Kontakta oss

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
  Läs mer

 • STIPENDIETS SYFTE

  Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
  Läs mer