Stipendiat 2016: Saga Wahlström

30 januari, 2017
Kommentarer inaktiverade för Stipendiat 2016: Saga Wahlström

Saga Wahlström

För 10 år sedan hade jag förmodligen aldrig kommit på tanken av att jobba inom vården, men vilken 13-åring tänker det egentligen? Jag hade inte heller då kunnat tro att jag skulle vinna detta fina stipendium, flytta ensam från hemstaden där familj, vänner och trygghet fanns. Jag skulle ha blivit förvånad över hur mycket jag har både velat och vågat göra.

För åtta år sedan skulle jag bli fotograf, alternativt regissör. Möjligen även agera lite själv som skådespelerska. Året som jag tog studenten var jag dock less på allt som hade med media att göra, därav sökte jag till grundskollärarutbildningen med inriktning F-3. Det tog mig två hela år att inse att jag verkligen inte vill jobba med att undervisa elever. Två år av mitt liv som många kanske skulle uppleva som bortkastade. En av mina bästa vänner var halvvägs på sin sjuksköterskeutbildning och jag minns när vi satt i hennes blåa flickrum och jämförde de kurser vi läste. Hon om diabetes och andra endokrina sjukdomar, jag om LGR11 och pedagogik. Jag tror att jag lärde mig mer om hennes kurs än om min den kvällen, så det är tack vare henne som jag faktiskt tog tag i saken och bytte inriktning helt.

I efterhand känns det som ett så självklart val. Jag hade redan arbetat extra inom vården i flera år, på äldreboende och inom hemtjänsten. Äldre människor ligger mig extra varmt om hjärtat. Ibland är det lätt att gå på rutin och på vad andra anser vara rätt. Människor i ens närhet kommer alltid att uttrycka sina åsikter, men jag insåg att jag lever mitt eget liv, så som jag vill ha det. Så trots motstånd så hoppade jag av lärarutbildningen, läste naturkunskap b intensivt på distans för att bli behörig till vårterminens intag. Jag kom in, flyttade hemifrån, skaffade nytt jobb och bara körde på. Ambitioner kommer man längre på än vad man kan tro.

Plötsligt är jag inne på termin fem på sjuksköterskeutbildningen och även om mitt liv ser nästan exakt likadant ut nu som för två år sedan så har det hänt tusen saker på vägen, såväl kunskapsmässigt som personligt. Jag har bland annat tackat mig själv en miljon gånger för att jag valde om och valde rätt. Jag har även insett vilken brist på hjälpmedel det finns inom vården när det kommer till att kommunicera med de patienter som inte kan eller förstår svenska. Jag har kommit med ett förslag på lösning av problemet, vilket var mitt bidrag till Queen Silvia Nursing Award. Jag har vunnit Queen Silvia Nursing Award med det förslaget.

För er som inte har läst om idén så handlar den basically om en app som enkelt kan översätta ord och hela meningar från ett språk till ett annat. Den skulle, förutom att skapa en tvåvägskommunikation, kunna förhindra att kränka patienters integritet, minska risken för missförstånd och öka tilliten mellan patient och vårdare. Det skulle även finnas symboler och bilder som en extra förstärkning av kommunikationen, för de som inte kan läsa eller för patienter med afasi.

Nu är jag 23 år och det här året kommer att bli mitt mest händelserika år hittills, tack vare detta stipendium och allt var det innebär. Det är med samma ord jag avslutar detta inlägg som jag nyss sa till en vän som var nervös inför en dejt: man måste våga för att vinna.

/Saga

Comments are closed.

 • Kontakta oss

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
  Läs mer

 • STIPENDIETS SYFTE

  Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
  Läs mer