Stipendiatbloggen

Här kan du följa våra stipendiater under deras internship och låta dig inspireras.
15 juni, 2020
Kommentarer inaktiverade för Maria Larssons onlinemöte med Stiftelsen Silviahemmet

Maria Larssons onlinemöte med Stiftelsen Silviahemmet

Hej!

Det var ett tag sedan ni hörde något ifrån mig. 

Månaderna som har gått blev inte riktigt som planerat på grund av Covid-19. Inga av mina planerade möten har såklart kunnat genomföras nu under våren, men det viktigaste är ändå att vi gör vårt bästa för att minska smittspridningen. 

Mötena kan alltid tas någon annan gång och jag ser väldigt mycket fram emot att ha dem i framtiden! 

I dessa tider har vi fått tänka om lite så istället för att jag åkte till Silviahemmet, så fick jag äran att ha ett online möte med Dr. Wilhelmina Hoffman som är rektor och verksamhetschef på Silviahemmet. 

Det var ett väldigt trevligt och lärorikt möte. 

Silviahemmet firar 25 år nästa år och startades av Drottning Silvia, som själv hade en anhörig som var dement och märkte att det behövdes en utbildning inom demensvård.  

Wilhelmina berättade så mycket om Silviahemmet som jag inte hade en aning om. Jag visste att de utbildade Silviasystrar (eftersom min mamma är det) och att de hade en dagverksamhet, men att de gjorde så oerhört mycket mer-  det visste jag inte. 

De utbildar även Läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, physioterapeuter och diakoner (säkert har jag missat någon), de har även certifieringar där de utbildar ALL personal på boenden  med mera i demensvård. 

(Image credit: Maria Larsson)

En annan sak som Wilhelmina berättade var att efter alla gäster har gått hem från den dagliga verksamheten, så har de alltid en stund för reflektion där alla kan berätta och lyfta sånt som gått bra och mindre bra, för att kunna utvecklas och inte ta med sig jobbet hem. Detta tyckte jag var så oerhört bra eftersom jag alltid har saknat detta på de arbetsplatser som jag har arbetat på. 

Wilhelmina sa en sak som jag verkligen tog till mig och tyckte var så bra, “Den bästa läraren är patienten själv” och det stämmer verkligen. Jag tycke att det är ett så bra sätt att se det på, för vem kan säga hur någon annan vill bli bemött? 

Wilhelmina berättade också om Silvia-Bo, som förhoppningsvis kommer att öppna inom en snar framtid. Silviahemmet i samarbete med IKEA och Boklok har tagit fram lägenheter, som är helt vanliga lägenheter, men har smarta anpassningar som gör att äldre kan bo kvar hemma längre och klara sig på ett bra sätt utan att tvingas att flytta in på äldreboende. 

Det finns även en innovationslägenhet där som hade varit så otroligt spännande att se! 

Silviahemmet gör alltså massor med olika saker och driver många bra projekt, detta möte gjorde mig ännu mer spänd på att få åka dit och se det med egna ögon och jag hoppas att det kommer att bli av inom en snar framtid. 

Tack Wilhelmina för din tid och ett superbra online möte! 

Nu under sommaren kommer jag att utveckla min prototyp till perfektion och den kommer att testas på olika vis så att den verkligen fungerar på bästa sätt för äldre. Jag ser fram emot denna sommaren och hoppas ha en helt färdig produkt när sommaren är slut! 

Förhoppningsvis kommer jag även att få till några fler online-möten och då kommer jag självklart att skriva om dessa så ni också får ta del av dem. 

Jag önskar er en fin sommar tills vi hörs igen! 

Read More
30 januari, 2020
Kommentarer inaktiverade för Ett första hej från Maria Larsson

Ett första hej från Maria Larsson

Välkomna till mitt första inlägg här på stipendiatbloggen!

Jag heter Mara Larsson, är 32 år gammal och påbörjade precis termin fyra av sjuksköterskeprogrammet på Högskolan Kristianstad.

Allt började i höstas när vi hade två innovations dagar i skolan där vi lärde oss en del olika verktyg för utvecklande av nya idéer och lösningar på problem. De tipsade även om att ansöka till Queen Silvia Nursing Award med de idéer som vi kom fram till. Detta öppnade upp mitt sinne för att inte bara se problemen, utan jag kan faktiskt försöka lösa dem också!

En kväll satt jag hemma och funderade på alla äldre som jag hade varit hos som hemtjänstpersonal på kvällarna endast för att ta av deras stödstrumpor. Jag tänkte även på min mormor som vill klara sig själv, men måste ha hjälp på kvällen med stödstrumporna då hon inte lyckas ta av dem själv. Det var då jag kom på idén om ett hjälpmedel för att ta av dessa och även en plan för hur det skulle fungera. När jag testat lite och sett att det nog skulle kunna gå så tänkte jag att det måste väl finnas något liknande redan, men när jag sökte så hittade jag inget alls utan alla hjälpmedel var till för att ta PÅ strumporna. Jag skrev då in idén och finputsade texten tills jag var nöjd och skickade in den.  December gick och jag tänkte att jag antagligen inte hade gått vidare och släppte tanken på det lite.

Så en dag hade jag plötsligt ett mail med en inbjudan till jurymöte!

Väldigt nervös tog jag ett par dagar senare tåget upp till Stockholm. Väl där träffade jag fem andra finalister som alla verkade nervösa men ändå samlade och jag tänkte att jag nog var mest nervös av dem alla. Jag var näst sist att gå in och presentera min idé och när det väl blev min tur hade nervositeten tiodubblats. Jag gick in och körde min powerpoint-pitch och juryn ställde frågor. När jag sedan gick ut därifrån hade jag ingen aning om varken vad jag hade sagt eller hur det hade gått!

Jag åkte hem och sedan kom dagen då de hade sagt att vi skulle få veta om vi hade vunnit. Jag satt med telefonen i knät och stirrade på den medan minuterna gick. När klockan blev runt halv ett var jag säker på att jag inte hade vunnit, för jag hade fått för mig att de sagt att de skulle höra av sig till vinnaren runt elva. När telefonen väl ringde och jag svarade var jag alltså ganska säker på att de skulle säga att någon annan vunnit, men till min enorma glädje fick jag höra att juryn hade valt ut mig som stipendiat!

Jag berättade direkt för familjen, men det skulle vara hemligt för alla andra till den 23e så det gällde att hålla minen till dess.  När den 23e kom och jag äntligen fick berätta så vällde gratulationerna in!

Jag har sedan dess hunnit med ännu en tur till Stockholm för att börja planera mitt stipendieår och intership och även varit i Berlin på Springer pflege kongress!

Att åka till Berlin på kongress var en jätterolig upplevelse och jag fick även träffa Tysklands och Polens stipendiater Sarina och Agneszka, som var helt fantastiska!

Kongressen började med en stor öppning där många olika Tyska politiker och liknande höll tal. Jag förstod tyvärr ingenting eftersom jag inte pratar tyska, men det var intressant att få vara med och se hur stor denna kongress faktiskt är. Efter detta så visades vi till vår monter där vi spenderade mycket tid med att prata med varandra och de som gick förbi. Vi gick även runt och tittade på de andra montrarna och Tysklands stipendiat Sarina berättade och förklarade om vi inte förstod något.

På kvällen den första dagen var vi med på ett annat vårdevent där det delades ut priser till andra som vunnit olika saker. Det var väldigt flott med liveband och kypare som serverade dricka och mat vid borden. Efter ett par timmar gick vi tre tillbaka till hotellet och satt en stund och pratade innan det var läggdags.

Dagen efter fick jag en liten guidning i Berlin av Sarina, som även gav mig en nyckelring i form av en björn som det stod Berlin på. Så gulligt och jag blev så glad!

Sedan var det dags för mig att bege mig hemåt igen. Jag var väldigt trött när jag kom hem av alla intryck och nya människor som jag hade träffat, men så glad att ha varit med om det. Alla var så trevliga och tog så väl hand om mig. En otroligt bra början på mitt internship!

Jag är så stolt över mig själv som vågade och vann och jag ska ta tillvara på alla erfarenheter som Queen Silvia Nursing Award kommer att ge mig!

 

Read More
20 december, 2019
Kommentarer inaktiverade för Ett sista inlägg från Sara Nyström

Ett sista inlägg från Sara Nyström

Hej!

Det har blivit dags för mig att säga hejdå och tacka för året som varit. Sorgligt men sant! Hade jag fått möjligheten att göra om detta igen hade jag inte tvekat en sekund.  

Hur ska man sammanfatta det här året är frågan? Helt fantastiskt och alldeles underbart skulle jag vilja säga! Det fanns inte i min vildaste fantasi att jag skulle få uppleva detta när jag påbörjade mina studier för snart 2 år sedan. Jag är både stolt och tacksam över allt detta stipendium gett mig möjlighet till. Mina finaste minnen är besöket på Silviahemmet, resan till Polen och självklart ceremonin & Dementia Forum X som båda ägde rum på slottet. Det är definitivt dagar jag aldrig glömmer! 

Det allra sista jag gjort som stipendiat var att hålla en presentation för flertalet partners om mitt år samt delta i årets jurymöte. Måste säga att det var ett väldigt fint sätt att knyta ihop säcken på! Årets finalister är så duktiga med sina inspirerande idéer och det var otroligt roligt att få träffa dem. Jag önskar de alla ett stort lycka till och är spänd på att höra mer om den vinnande idén!  

Idag när jag skriver detta inlägg är det samma dag som årets stipendiat har fått reda på sin vinst. Mycket nostalgi för min del och jag är så lycklig för den personen, jag minns själv hur glad jag blev och hur tårarna bokstavligt talat sprutade! Du har ett helt underbart år framför dig och jag hoppas att det blir ett utav dina bästa i livet!  

Det är både med vemod och lättnad som jag tackar för mig. Det har som sagt varit fantastiskt men också kämpigt emellanåt, det tänker jag inte slänga under stolen. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om mitt år men jag ska fatta mig kort. Jag har fått fantastiska erfarenheter, värdefulla kontakter, en självsäkerhet jag inte visste att jag hade och en ambition som skjutit i höjden. Det kan jag inte tacka nog för!  
 
Ett extra tack till Cornelia, Ida och Simon som jag haft kontakt med under årets gång och som fixat med allt. Guld värda är ni och superhärliga hela bunten på kontoret! Kommer genuint att sakna er massor!  
 
Dags att lägga detta fantastiska kapitel bakom mig och gå in i nästa. Sista året på universitet väntar och jag ska börja satsa stort på att få min idé till en färdig produkt. Det kommer högst troligt ta tid men det blir nästa spännande resa! 
 
Tusen tack för mig!  

 

Sara Nyström QSNAFoto: Yanan Li

Read More
27 juni, 2019
Kommentarer inaktiverade för Vad har Sara gjort sedan sist?

Vad har Sara gjort sedan sist?

Hej igen!

Nu har det varit ett lite längre uppehåll sedan sist då slutet på terminen varit väldigt intensiv. Många studietimmar och tuffa tentor men äntligen är termin 3 klar! I sommar jobbar jag som undersköterska på en vårdcentral i Linköping. Komiskt nog samma vårdcentral jag hade VFU på i december när jag fick besked om att jag blev stipendiat! Trivs som fisken i vattnet och ser fram emot att få jobba samt vara lite ledig innan nästa termin drar igång.

Jag tänkte att jag skulle uppdatera er och berätta om mina senaste upplevelser med stipendiet. I början på maj var jag på besök hos svensk sjuksköterskeförening. Blev positivt överraskad då den första personen jag mötte visade sig komma från samma område som jag hemma i Småland. Världen kändes bra liten när det visade sig att jag hade gått i samma skola som hans son och att vi vistats på samma ställen. Så komiskt ändå!

Det var hur som helst ett intensivt och mycket spännande besök! Fick prata med så många olika och höra vad de arbetar med samt att jag fick en bättre förståelse över deras verksamhet. Det jag tyckte var extra roligt var att de hade äldre sjuksköterskedräkter och betyg som har skänkts dit från tidigare aktiva sjuksköterskor. Har bara sett bilder på alla fina klänningar och hattar som sjuksköterskor hade förr så det var riktigt kul att få se de i verkligheten också. En utav alla de härliga människor jag träffade visade sig också ha varit med och skrivit en utav böckerna jag har i min kurslitteratur! Får man säga att det är häftigt? Jag tyckte verkligen det!

Hade många intressanta samtal och fick diskutera kring min idé om värmetofflorna. Har börjat komma igång med processen vad det gäller att få fram en produkt av dessa, hoppas innerligt på att det ska vara möjligt! Om inte blir det i vilket fall en lärorik upplevelse om hur skapandet från idé till produkt går till. Besöket gav mig mycket inspiration och jag fick med mig massa intressanta tidningar och broschyrer hem. Otroligt givmilt! Direkt efter detta besök gick jag till Swedish Care Internationals kontor för möte angående Dementia Forum X som skulle äga rum i mitten på maj.

Upplagan av Dementia Forum X ägde i år rum på slottet i Stockholm och jag fick vara med och arbeta med hela tillställningen från morgon till kväll. Var en så sjukt intressant upplevelse och kul att få vara bakom kulisserna denna gång till skillnad mot prisceremonin för oss stipendiater som var i april. Trots att det blev kring 17 timmars arbete gick dagen fort då det var både roliga och intressanta saker som hände hela tiden. Det är i sig en ära att få vistas i samma lokaler som drottningar, prinsessor och professorer m.m. Jag var även så glad över mötet med hundarna Othello och Bellman! Fantastiska terapihundar som med sin ägare gör ett fantastiskt arbete!

Foto: Yanan Li

Blev positivt överraskad angående alla diskussioner som hölls under dagen, olika föredrag samt det som visades upp bland montrar m.m under eftermiddagen. Det sker så otroligt mycket vad det gäller både arbete och forskning kring demenssjukdomar och det gör mig så glad i hjärtat. Var tacksam över att jag fick dela ut blommor till de två fantastiska själar som fick pris för sina forskningsarbeten.

Det var minst sagt en ära att få vara med och arbeta med detta! Wow! Blir förbluffad på nytt varje gång över allt jag får vara med om. Tacksam är bara förnamnet!

Foto: Yanan Li

Read More
18 april, 2019
Kommentarer inaktiverade för Sara Nyströms ord efter den stora dagen…

Sara Nyströms ord efter den stora dagen…

Hej på er!

Den efterlängtade ceremonin på slottet har äntligen ägt rum och jag har knappt hunnit smälta denna upplevelse! Har under hela våren haft dagliga tankar om ceremonin, vad jag skulle ha för innehåll i mitt tal samt vad jag skulle ha på mig. Nervositeten kröp först upp någon vecka innan det var dags, det var först då jag insåg att detta verkligen kommer hända. Jag hade praktik inom slutenvården under denna period och det kändes så lustigt att ena dagen vara sjuksköterskestudent på en avdelning för att dagen efter få möta drottningen på slottet. Så extrema kontraster, haha!

Det lustiga var att nervositeten bara steg och steg desto kortare tid det var kvar men två-tre dagar innan ceremonin så släppte allt. Något jag är otroligt tacksam över. Tidigare har jag alltid mått otroligt dåligt när jag är nervös, varken kunnat äta eller sova men nu var det inga problem. Samma dag som ceremonin skulle äga rum var jag mest bara taggad. Hade en fantastisk kvinna som gjorde mitt hår och smink dagen till ära och väl på slottet hade jag bara en “wow” känsla i hela kroppen.

Jag var först ut av stipendiaterna att ta emot min utmärkelse samt hålla tal. Jag är otroligt nöjd över min insats, att jag var så lugn och skötte det så bra. Nog för att jag kanske gick ned vid fel sida eller stod kvar för länge någonstans kunde jag inte bry mig mindre om. Att jag som aldrig ens hållit tal för klassen i skolan på engelska nu stod inför 100 personer, inklusive drottningen och kände mig så trygg är ju nästan bara löjligt. Självklart finns det alltid förbättringspotential men jag kunde inte vara mer nöjd över mig prestation. Det gick över min egen förväntan! Det kändes extra bra dessutom när folk kom fram till mig efteråt och berömde mig. Det jag är mest tacksam över var nog att jag inte grät, haha! Är rätt så känslig av mig så min största oro var att jag skulle gråta hela dagen.

Hela vistelsen var verkligen så häftig! Att få vara på slottet, träffa alla människor och höra mer om de andra stipendiaternas idéer. När den polska stipendiaten visade upp en film om hennes idé: “A letter to a friend” så får jag erkänna att jag blev lite tårögd. Så fantastiskt att alla dessa idéer kommer fram tack vara detta stipendium! Jag var tillsammans med min syster och mamma kvar längst på minglet om jag inte minns fel. Jag var först på plats och sist att lämna. En måste ju ta del av detta så mycket en kan! Att de två hade det så roligt också gör mig så glad! Väl hemma igen så var det som att allting släppte. Jag blev så ofantligt trött och orkade inget mer under kvällen. Jag somnade nästan direkt i soffan och var helt utslagen. Insåg att jag trots allt haft nervositet i kroppen och spänt mig hela dagen för herregud vad jag hade ont överallt. Så värt det dock!

Just nu sitter jag hemma vid köksbordet och pluggar inför kommande tentor. Härifrån ser jag min utmärkelse som står inramad på byrån bredvid min favoritväxt hemma och det känns ofantligt bra. Nästintill overkligt men så otroligt bra. Att få känna denna stolthet är magiskt!

Snart ska jag besöka Svensk Sjuksköterskeförening i Stockholm och Dementia Forum X på Slottet nalkas också snart. Fortfarande svårt att greppa att jag får vara med på så roliga saker! Hörs snart igen!

Foto: Yanan Li

Foto: Yanan Li

Foto: Yanan Li

Foto: Yanan Li

Read More
15 mars, 2019
Kommentarer inaktiverade för Sara på besök hos Vårdväskan!

Sara på besök hos Vårdväskan!

Hej på er!

När jag var på möte hos Swedish Care International i slutet av januari så berättade jag att Vårdväskan var ett företag som låg i topp bland de jag skulle vilja besöka. I måndags var det äntligen dags för detta efterlängtade besök! Jag åkte ned till Falkenberg i söndags och såg fram emot en fullspäckad morgondag!

Hos Vårdväskan fick jag först en rundtur i lokalerna och information om företaget. Vårdväskan har jag hört talas om sedan många år tillbaka då jag läste till undersköterska men jag blev förvånad över hur lite jag visste om företaget. Så roligt att en av grundarna själv är sjuksköterska och att hela idén uppstod på grund av det varken fanns väskor, skyltar eller accessoarer med emblem för yrket. Till skillnad från polisyrket där det går att köpa diverse olika saker med polisemblemet på.

Det var en härlig miljö i byggnaden och efter rundturen fick jag sitta med i kundtjänsten, se vilka system som används, hur kollegorna samarbetar och hur de löser kundservicen på bästa sätt med tanke på alla de länder som Vårdväskan är etablerade i. Är mycket som måste fungera och dessutom på flera olika språk. Det var mycket smidigt att alla avdelningar låg så nära varandra i byggnaden. Det var t. ex en som mailade frågor angående en produkt och då kunde vi snabbt gå ned till lagret och kolla upp den efterfrågade produkten. Likaså var det alltid någon nära till hands som vi själva hade kunnat fråga. Mycket gick därmed att lösa väldigt snabbt och smidigt!

Efter kundtjänsten fick jag se hur arbetet gick till med returer innan jag fick börja plocka min första order. Jag har aldrig arbetat på ett lager tidigare så jag tyckte att det var riktigt roligt att leta bland hyllorna och plocka. Inget märkvärdigt egentligen men var väldigt roligt! Därefter åt vi en god lunch tillsammans och sedan var det dags för dagens höjdpunkt, fotografering! Jag hade några dagar före mitt besök valt ut mina favoriter från hemsidan. Allt ifrån kläder, skor och accessoarer. Vi fotade tre olika outfits och vi valde även att byta ut lite saker till några av deras nyheter som jag hade på mig istället. Himla roligt att få se lite saker i förväg! Det kändes så hemlighetsfullt, haha! Vi fotade mestadels inomhus i deras studio men även en del utomhus. Längtar tills jag får se hur bilderna blev!

När jag fått se och klämma på så mycket roliga produkter blev det även dags att spåna på idéer till en egen design på stödstrumpor. Vi jämförde lite mönster och färgkombinationer som det kommer arbetas vidare med ett tag framöver. Tänk vad kul att jag kommer få ha mina egendesignade stödstrumpor? Så roligt!

Dagen avslutades med att jag fick tips på tillvägagångssätt, tankar och mycket annat kring min idé om värmetofflor som jag ansökte med till stipendiet. Har varit många tankar i mitt huvud om hur jag skulle kunna göra denna idé till verklighet då jag verkligen tror att det finns ett stort behov av denna produkt. Fick många nya lärdomar och tankeställare som jag är tacksam över från detta samtal. På tåget hem somnade jag nästintill direkt, jag var helt slut. Men vad roligt jag hade haft det, toppen rent utsagt! Har nog skrivit att alla besök hittills varit jättebra men det har de verkligen varit! Vore lögn att säga något annat. Ceremonin på slottet börjar närma sig men först ska jag ha praktik på MAVA. Kommer bli otroligt intressant och lärorikt. Hörs snart igen!

Dags för photoshoot…

Read More
7 mars, 2019
Kommentarer inaktiverade för Saras två dagar i stockholm!

Saras två dagar i stockholm!

Hej!

Ännu en underbar upplevelse tack vare internshipet gjord! Jag spenderade helgen som var uppe i Stockholm där jag var med en dag på Silviahemmet. Jag har hört så mycket gott om detta arbete men inte läst på om verksamheten eller något runt omkring. Jag tänkte bort det jag hört om Silviahemmet då jag inte ville ha några förväntningar när jag kom dit utan ville få ett ärligt första intryck. Jag gick upp väldigt tidigt denna dag, omkring 04:30 så jag kände mig lite seg på bussen ut mot Drottningholm kring 08:30 tiden. När jag väl klev av på hållplatsen sken solen och slotten var så otroligt vackert ut mot vattnet. Jag blev riktigt taggad på vad dagen skulle ha att erbjuda!

Väl på plats på Silviahemmet mötte jag upp Andreas som presenterade mig för resterande personal och gav mig en rundtur. Så intressant att höra om bakgrunden till huset, tidigare ägare och hur de har anpassats för personer med demenssjukdomar. Otroligt bra att de hade så stora ytor med så många möjligheter på. Gästerna kunde måla, spela pingis, pussla, gå på lite massage m.m. Älskar att tanken bakom är att de ska kunna fortsätta göra något som de tidigare gjort i sitt liv och uppskattat. Andreas berättade även en hel del om själva verksamheten och lite kort om hur upplägget troligtvis skulle se ut under dagen. Något som jag tyckte var riktigt bra var att personalen hade egna kläder, de som kom till dagverksamheten benämndes gäster och att de diskussioner som förs alltid ska vara i samband med gästerna. Jag tyckte att det lät fantastiskt och såg fram emot hur det skulle fungera i praktiken när gästerna anlänt.

Gästerna började trilla in tätt därefter och jag valde att ta lite avstånd till en början. Inte att jag backade när någon kom utan jag valde mer att avvakta lite. Se hur gästerna kände över att jag var där och om det var bekväma att prata med mig. Men Andreas presenterade mig för de första som kom och jag märkte snabbt att majoriteten tyckte att det var roligt att jag var där. Alla gäster var så pratglada och trevliga! Jätteroligt att bara få sitta ihop och samtala innan förmiddagsfikat då alla hade kommit. Efter fikat fick jag följa med Andreas och två gäster ut på en lång och härlig promenad kring slottet. De berättade mycket för mig om att det brukar gå här, att de trivs så bra på Silviahemmet och att Silvia själv är så trevlig! De två gästerna var nog de som var mest pratglada av alla denna dagen, så härliga människor! Fick många goda skratt av de två!

Efter promenaden deltog majoriteten i yoga som en i personalen höll i. Det var lite stretch- och avslappningsövningar som avslutades med en vilostund där alla låg ned med varsin filt. Jag som gick upp så tidigt var självklart en utav de som somnade där inne, haha! Till lunchen sen åt vi en marockansk linsgryta som var otroligt god. Precis som under fikat hade vi i hela gruppen roliga samtal där alla var delaktiga. Mycket bra att de delade upp alla på två olika bord, namnskyltar och dukat med kontraster. De har verkligen tänkt på så många olika detaljer.

Under eftermiddagen blev det fika och lite olika aktiviteter. Några såg på skid-VM när Sverige tog guld, någon gäst målande, andra satt och pratade och jag satte mig hos en gäst framför brasan. Denna sista halvtimmen var nog den som gav starkast intryck på mig. Då det bara var vi två så blev det ett djupare samtal där jag fick höra så mycket om dennes livshistoria, hur denne upplevde sin demenssjukdom och det var så gripande. Var verkligen ett viktigt samtal för mig och även så uppskattat att få höra dennes upplevelser för att kunna få ökad förståelse och kunskap. Fick dessutom ett och annat livsråd som var väldigt fint och uppskattat det med. Fick en stor varm kram innan denna gäst åkte hem vilket blev ett så starkt och fint avslut på dagen.

Jag pratade mycket med de i personalen när gästerna lämnat om hur allt har varit, saker jag tänkt på och frågor som kommit upp under dagen. Jag fick svar på så många frågor, fick mer information om denna fantastiska verksamhet och även inspiration till att läsa till Silviasjuksyster. Dagen som innehållit så mycket skratt avslutades faktiskt i tårar då jag blev så berörd efter samtalet jag tidigare hade. Fick upp så mycket känslor och fick en ännu större övertygelse om att demenssjukdomar är något som det måste forskas om så mycket mer. Och likaså att så många fler människor behöver kunskap om det. Sammanfattningsvis var denna dagen helt fantastisk, det kändes som att vi alla bara var ett gäng vänner som umgicks och hade det så trevligt. Och jag fick så mycket att reflektera och tänka på. Otroligt tacksam för de som dessa gäster gav mig denna dagen och över att jag fick vara där. Verkligen helt fantastiskt på så många vis, dit vill jag verkligen tillbaka!

Dagen efter fick jag äran att träffa Anette som är vice VD för Moment Psykologi och diskutera ledarskap. Blev nästan förvånad över hur mycket erfarenhet hon hade samlat på sig under sitt yrkesliv, väldigt imponerande! Vi samtalade mycket om hur en verksamhet fungerar, om tre olika byggstenar och vad det finns för olika ledarroller. Jag har haft förutfattade meningar om hur en chef/ledare bör vara, vad denne ska ha för egenskaper med mera. Anette gav mig verkligen en funderare i hur flexibel man behöver vara som ledare. Hur och varför man ska anpassa sitt sätt för att vara det som behövs för sina kollegor och medarbetare. Stöttande, coachande m.m. Verkligen en funderare som sagt! Just idag tror jag inte att jag kommer vilja ha någon högre ledarposition men i det framtida arbetet som sjuksköterska kommer jag absolut ha nytta av det jag fick lära mig av Anette om ledarskap.

Denna vistelse i Stockholm gav otroligt många intryck och mycket information men jag är tacksam över allt de som detta internshipet ger mig. Nu är det dags att lägga näsan i böckerna igen innan nästa resa äger rum. Då ska jag hälsa på Vårdväskan nere i Falkenberg och oj vad jag är taggad på det!

/ Sara Nyström, Stipendiat Queen Silvia Nursing Award, 2018

Read More
8 februari, 2019
Kommentarer inaktiverade för Springer Pflege Kongress

Springer Pflege Kongress

Hej igen! Studierna på universitet upptar min vardag och jag ska återigen få komma ut på praktik snart. Ska bli roligt att få komma ut i ett par veckor framöver! Något annat som varit otroligt roligt var min resa till Berlin i slutet på januari där jag deltog i Springer Pflege Kongress, en upplevelse långt över förväntan!

Satt och dagdrömde under föreläsningen den 24 januari och räknade ned timmarna tills tåget mor Arlanda skulle gå. Var första gången jag reste någonstans själv men det var då inga problem! Efter lite förseningar kom jag till hotellet sent och träffade koordinatorn för teamet i Tyskland. Så otroligt trevlig person! Vårt samtal gick in på småtimmarna men jag tog en efterlängtad dusch innan jag somnade som en stock. På morgonen fick jag möta de andra i teamet och även stipendiaterna från Tyskland och Polen innan vi gemensamt gick till hotellet där kongressen höll till.

Väl på plats blev jag förvånad över hur stort det var! Det var fullt med folk, vi hade stolar reserverade med våra namn och flertalet ministrar skulle prata under öppningen av kongressen. Läste tyvärr inte tyska på gymnasiet men ska jag vara ärlig så tror jag inte att jag hade blivit mycket klokare över vad som sades ändå, haha! Väldigt intressant tillställning att få delta i trots detta. Under de båda dagarna stod vi vid våran monter, pratade med folk som gick förbi och inte minst med varandra. En hel del koppar kaffe gick det åt också!

Första kvällen fick vi delta i ett event där det var någon form av prisutdelning. Förstod som sagt inte så mycket men så fint det var! Livemusik, servitörer som kom med snittar osv, så gott! Vi gick därefter gemensamt och satte oss i baren på hotellet där vi pratade om dagen, information för morgondagen och lärde även känna varandra lite mer. Andra dagen var vi inte lika mycket vid montern utan vi gick ut på sigthseeing runt Berlin. Vi besökte Madam tussauds, åkte runt staden med buss och gick en längre promenad till Fernsehturm, det kända TV-tornet. Vädret var inte på vår sida men det gjorde då ingenting.

Efter kongressens slut när vi hjälpts åt att packa ned montern var det dags för majoriteten av gänget att åka hemåt. Jag däremot skulle inte flyga hem förens på morgonen dagen efter så jag njöt som bara den av min sista kväll. Var ute och gick runt, kollade i lite butiker och avslutade ännu en gång med en varm dusch innan jag somnade gott igen. Flyget hem gick tidigt som tusan men det var skönt att vara hemma i lägenheten igen redan innan det var eftermiddag. Trött och sliten men otroligt glad över att jag blev medbjuden till detta. Känner verkligen att det blev en kickstart på mitt internship!

 

Read More
13 januari, 2019
Kommentarer inaktiverade för Ett första hej från Sara

Ett första hej från Sara

Hej och välkomna till mitt första inlägg här på stipendiatbloggen! Mitt namn är Sara Nyström, 23 år gammal och ska strax påbörja termin 3 på Linköpings Universitet. Jag kommer blogga här under mitt år som stipendiat och tänkte att jag skulle börja med att berätta om hur jag upplevde jurymötet, meddelandet av vinsten och lite runt i kring det hela.

Jag avslutade min andra termin på sjuksköterskeprogrammet med att ha verksamhetsförlagd utbildning på en vårdcentral. Såg mycket fram emot dessa veckor och visste att under första veckan skulle beskedet komma om man blev finalist eller inte. Jag hade skickat in tre förslag, varför bara skicka ett när man kan skicka fler? Dock var det min idé om värmetofflor som jag kände faktiskt var en riktigt bra idé. Dagarna gick och jag hade inte fått någon återkoppling, tyckte det var lite tråkigt men tänkte att jag skulle söka nästa år igen.

Jag hade misstagit mig på datumet som de skulle höra av sig på så under lunchen nästkommande dag satt jag nästan i halsen när jag såg mailet, jag var en av sex finalister! Det blev lite av en chock då jag trodde att chansen redan var över. Jag pratade direkt med min handledare om att lägga om mitt schema, jag bara måste få åka till Stockholm och delta på jurymötet! Sagt och gjort förberedde jag en presentation och tog några dagar senare bussen upp till Stockholm. Jag brukar lätt känna mig illamående när jag är nervös men denna gången kändes det bara spännande. Vilken grej att få bli finalist!

Väl på plats var det roligt att få möta de andra finalisterna, underbart att få träffa folk som brinner för samma intresse/yrke som en själv! Vi hade en trevlig lunch ihop och jag började känna mig lite nervös när alla berättade om sina idéer då de alla var väldigt bra. Dock blev jag nervös på riktigt när jag fick höra “Sara gör dig redo, du är näst på tur.”. Herregud nu gäller det! Precis innan jag gick in gjorde jag valet att strunta i min PowerPoint-presentation som jag tragglat en massa med hemma. Jag tog ett djupt andetag och tänkte bara att jag skulle köra mitt eget race, jag vet vad jag vill med min idé, jag behöver inte stamma med en presentation för att berätta om den.

Inne hos juryn slog jag mig istället ned hos dom kring bordet och berättade om mig själv samt min idé. Hälften av de 12 minuter jag hade vill jag uppskatta var mer utav en dialog oss emellan. Det kändes så bra och jag hade kunnat sitta där bra mycket längre. Det som lugnade en mest var nog att man visste att de redan var intresserade av ens idé då dessa människor faktiskt valt ut mig till finalist av så många sökanden. Efteråt kände jag mig otroligt nöjd över min insats, jag kände att jag var mig själv och att det var ett bra beslut att strunta i min förberedda presentation.

Nervositeten växte åter igen när vi fick beskedet om att vi kommer få reda på resultatet bara några dagar senare, den 10 december. Den dagen meddelade jag min handledare att jag måste få ha min mobil på mig under dagen så att jag inte missar samtalet. Får erkänna att min koncentrationsförmåga var något sämre den förmiddagen mot var den brukar vara. Strax efter 10:00 kände jag hur det vibrerade i fickan och jag såg på min handledare med uppspärrade ögon och sa “Nu ringer dom, jag MÅSTE ta detta!”, så jag lämnade patientrummet och svarade. Hjärtat slog hårt under samtalet men när de tackade för min medverkan lugnade det ned sig och jag tänkte att jag inte vunnit.

Samtalet tog dock inte slut där och det tog inte många sekunder innan hjärtat började rusa igen. Jag tänkte att detta måste betyda något, vill de prata med mig så länge måste det ju vara någonting! Sen kom det, frågan om jag ville bli årets stipendiat. Jag började gråta direkt och fick bara fram “Du skojar? Menar du allvar?” och fick till svar jag “Ja, jag är helt allvarlig”. Tror nästan att jag skrek ja tillbaka och resten av samtalet kom jag knappt inte ihåg då jag bara grät. Detta var ju inte klokt, jag vann! Jag trodde på mig och min idé men jag trodde inte på vinst! Jag fick en kram från min handledare som sa att jag måste ringa till min familj. Jag ringde till pappa, min tvillingsyster och en av mina bästa vänner först som blev så glada för min skull. Jag sa att de inte fick berätta för någon då det skulle vara hemligt till den 23 december. Mamma var i möte så henne fick jag inte tag på. Hon ringde tillbaka till mig och var orolig då hon hade flera missade samtal från mig och jag sa till henne “Lugna dig mamma, jag ville bara säga att jag vann.” och därefter kom det ännu mer tårar.

Jag ville skrika till hela världen att jag vunnit, jag var så stolt över mig och kunde inte förstå att jag blivit vald till 2018 års stipendiat. Det tog ett tag att smälta och när den 23 december kom var min enda tanke “Äntligen får jag berätta!”. Alla gratulationer haglade in och det kändes som en otrolig julklapp! Den gratulationen som värmde mest var från min lärare jag hade när jag läste till undersköterska på Komvux. Under den tiden så bestämde jag mig för att jag ville läsa vidare till sjuksköterska men insåg att jag inte hade betygen för att komma in. De betyg jag hade på Komvux skulle inte räknas med och då brast det för mig totalt. Jag pluggade till högskoleprovet och hon trodde på mig. När jag sedan fick mitt antagningsbesked från universitetet åkte jag hem till henne gråtandes och gav henne en stor kram.

Att bli 2018 års stipendiat för Queen Silvia Nursing Award är inte bara en helt otrolig möjlighet för mig inom min framtida profession utan även en stor personlig vinst. Jag kommer för evigt vara stolt över denna prestation och kan knappt bärga mig på det kommande året. 2018 var ett riktigt bra år för mig och avslutades på bästa möjliga sett. 2019 jag är redo för dig!

Read More
11 december, 2018
Kommentarer inaktiverade för Ett sista hejdå

Ett sista hejdå

Nu börjar mitt år som stipendiat lida mot sitt slut. Tiden har gått så otroligt fort och jag skulle tacka ja till ett år till utan att tveka.

Året har givit mig otroligt mycket glädje och inspiration. Alla uppdrag har varit en guldkant som jag sett framemot och planerat inför. Det bästa med mitt år måste ha varit prisutdelningen på slottet och resan till Tokyo(!!) detta är båda minnen för livet.

Det känns såklart lite vemodigt att lämna den här fina upplevelsen men nu är det dags att lämna över stafettpinnen till en ny stipendiat och jag önskar henne all lycka, du har en otroligt häftig resa framför dig!

Vad har jag gjort sista tiden då? Jag har lunchat med Nils Bildt och Christina Zetterqvist från Johanniterorden som är en av QSNA’s partners. De berättade om hur Johanniterorden arbetar för att hjälpa utsatta familjer och människor i nöd runt om i både världen och i Sverige. De var nyfikna på hur mitt år har varit och hur jag har upplevt allting. Det blev ett härligt utbyte av erfarenheter och diskussioner.

Jag har även deltagit i sjuksköterskedagarna här i Stockholm som var inspirerande dagar med föreläsningar som berörde rasism, våld och etik inom sjukvården. Ämnen som man kanske inte alltid hinner reflektera över i det vardagliga arbetet. Det bjöds även på finlunch och mingel med hundratals kollegor från hela landet.

Annars så jobbar jag kvar på MAVA och nu är det exakt ett halvår sedan jag började arbeta som sjuksköterska. Jag trivs väldigt bra och har nu även börjat handleda mina egna studenter. Det är en rolig och svår utmaning måste jag säga. På sex månader har jag gått från att vara den där rädda och osäkra studenten till att själv handleda en student?! Vad hände? Är det nu jag är vuxen?

Snart väntar en ledig jul hemma hos familjen i Dalarna och jag drömmer och längtar efter snö och mammas saffranspannacotta. Den 23:e får vi även se vem årets stipendiat blir. Jag ser framemot att höra om den vinnande idén.

Jag vill passa på att tacka Swedish Care International och främst Fanny och Cornelia som fixat och donat med alla projekt under året för mig. Deras arbete har betytt otroligt mycket för mig och jag ser dem numera även som mina vänner.

Jag ser framemot ett nytt år och kliver in i det med öppet sinne, jag hoppas få fortsätta utveckla Tandic och vill fortsätta resa mycket. Jag hoppas även att vårat alumni nätverk kommer fortsätta utvecklas och vara givande.

Jag känner på mig att något fint kommer hända även nästa år.

Till sist vill jag önska er alla en god jul och ett gott nytt år!

/ kärlek Rebecca

 

 

Read More

About Us

Ut non nulla mi, eget imperdiet sem. Nam lacus ligula, venenatis vel aliquet eu, venenatis congue magna. Sed rutrum faucibus semper.

  • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

    Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
    Läs mer

  • STIPENDIETS SYFTE

    Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
    Läs mer