top of page
White Green Minimalist Meeting Volunteer Zoom Virtual Background.png

ETT DECENNIUM AV HÖGKLASSIG OMVÅRDNAD

2012
Grundandet

Queen Silvia Nursing Award är instiftat av Ideella föreningen Forum For Elderly Care och Swedish Care International.

Priset är instiftat för att hedra Hennes Majestät Drottning Silvia av Sverige för hennes mångåriga engagemang för bättre kvalitet i vården av äldre och personer som lever med demenssjukdom.

Priset är öppet för alla svenska sjuksköterskestudenter som bidrar med idéer och innovationer för att förbättra kvaliteten på äldreomsorgen, med särskild tonvikt på vård av personer som lever med demens.

Hennes Majestäts engagemang och påverkansarbete har också lett till inrättandet av
Stiftelsen Silviahemmet - ett kompetenscentrum för kunskapsutbyte och kapacitetsuppbyggnad inom demensområdet - samt till stöd för bostadskonceptet SilviaBo och Dementia Forum X.

(Bilderna har vänligen tillhandahållits av
Stiftelsen Silviahemmet.)

Forum For Elderly Care och Swedish Care International

2013
Första vinnaren utsedd

Hanna vinnare Inbjudan.jpg

22-åriga Hanna Davidsson från Röda Korsets Högskola i Stockholm tillkännages som den allra första vinnaren av Queen Silvia Nursing Award.

Utnämningen av projektets första vinnare skedde på Hennes Majestät Drottning Silvia av Sveriges 70-årsdag - den 23 december 2013.

Därmed inleds traditionen att offentliggöra namnen på framtida pristagare på drottningens födelsedag.

2014
Tervetuloa verkostoon!

Finland blir det första landet som ansluter sig till nätverket Queen Silvia Nursing Award.


Laura Virtanen - en sjuksköterskestudent från Metropolia University of Applied Sciences - utses till Finlands första QSNA-vinnare för sin idé "Nurses' HelpDesk" - en webbaserad tjänst för äldreomsorgspersonal som med tjänsten snabbt och enkelt kan få hjälp och stöd från andra yrkesverksamma inom vård och omsorg. Hon ansluter sig till Emilia Engman från Röda Korsets Högskola som QSNA 2014-ambassadörer.

Laura Fi 2014 _MG_4958  Hanne Salonen (1)_edited.png
_DSC2479.jpg

2016
Powitaliśmy wszystkich polskich studentów pielęgniarstwa!

Medicover Foundation, under organisationen Medicover Polska, delar ut Queen Silvia Nursing Award till polska sjuksköterskestudenter.. Natalia Duszenska, sjuksköterskestudent vid Warszawski Uniwersytet Medyczny, är landets första ambassadör. Natalia ansluter sig till Saga Wahlström från Mälardalens universitet i Sverige samt Michelle Ena från Novia University of Applied Sciences i Finland som 2016 års vinnare.

2017
Willkommen!

Anna-Stift Kroge i Tyskland ansluter sig till nätverket för att lyfta fram de möjligheter som sjuksköterskestudenter har att på ett kreativt sätt påverka vården av äldre och personer som lever med demens.

Berit Ehmann från Evangelische Fachschule für Altenpflege i Backnang vinner med sin idé om att installera knappar för nödsamtal i vårdrummen.  Hon ansluter sig till resten av 2017 års vinnargrupp tillsammans med Rebecca Eriksson från Röda Korset Högskola i Sverige, Katri Sajama från Tammerfors universitet för tillämpade vetenskaper och Aldona Reczek-Chachulska från Pomorski Uniwersytet Medyczny.

Yanan_Li_180419_0158.jpg

2020

#Yearofthenurse & COVID19

Med anledning av COVID19-pandemin och som ett erkännande av Världshälsoorganisationens "Sjuksköterskeår" öppnar Queen Silvia Nursing Award för ansökningar till sjuksköterskor i hela nätverket.

Genom Queen Silvia Nursing Award läggs ytterligare två länder till nätverket med Addere Care i Litauen och University of Washington School of Nursing i USA. Lisabet Lindbäck från Sverige, Inka Häkkinen från Finland och Radosław Romanek från Polen är de första sjuksköterskorna att vinna Queen Silvia Nursing Award. Sjuksköterskestudenterna Linda Smit från Ammerländer Ausbildungszentrum i Tyskland, Karolina Adomavičiūtė från Vilniaus universitetas Litauen och Brooke Tamble från University of Washington School of Nursing tillkännages också som vinnare 2020. På grund av pandemin anordnades ingen ceremoni 2020. Både 2019 års och 2020 års vinnare hedras vid en stor ceremoni med begränsade platser på Kungliga slottet hösten 2021.

2021
Bem-vindo!

Brasilien blir det senaste landet i nätverket för Queen Silvia Nursing Award. Vibe Saúde, ett företag som erbjuder professionella vårdtjänster online för miljontals brasilianare, leder initiativet. Den brasilianska sjuksköterskan Jean Singh blir landets och Latinamerikas första vinnare av Queen Silvia Nursing Award. Hans ambition är att ge digitalt stöd, fjärrövervakning och kvalitetsvård för att förbättra livskvaliteten för cancerpatienter.

Jean får sällskap av Stephan Wengel från Tyskland och Silvija Sutkutė från Litauen som 2021 års vinnare av Queen Silvia Nursing Award. Vinnarna för 2021 års sjuksköterskestudenter var Caroline Bjarnevi från Röda Korsets Högskola i Sverige, Markus Suominen från Åbo yrkeshögskola i Finland, Julia Osiecka från Warszawski Uniwersytet Medyczny i Polen och Michael Drake från University of Washington School of Nursing.

2022
Ledarskap inom vård och omsorg

Queen Silvia Nursing Award:s uppdrag att lyfta fram röster och bidrag från talangfulla vårdarbetare utökas ytterligare.
 
Genom att hylla Leadership in Care utökar Queen Silvia Nursing Award prisets räckvidd till att inkludera svenska och finska undersköterskor och undersköterskestudenter i en egen kategori.

Detta är ett erkännande av vikten av lagarbete och olika kompetenser för att uppnå högkvalitativ vård för äldre patienter och personer som lever med demens.