Vad har hänt?

Det var ett tag sedan jag skrev sist och förutom att jag avslutat termin fem av utbildningen (+ skrivit min sista salstenta någonsin) så har jag även hunnit med flera QSNA-händelser.

Svensk sjuksköterskeförening
I slutet av april hälsade jag på Svensk Sjuksköterskeförening. Det blev en heldag med massor av information gällande deras organisation och personerna bakom. Föreningen håller till på Baldersgatan 1 på Östermalm där de har befunnit sig sedan 2004 i en jättefin sekelskiftsbyggnad. Interiören är inspirerad av 1900-talet som bryts av med moderna inslag. Utan att försöka låta som en mäklare allt för mycket så vill jag säga att det var en givande dag där en full kasse med broschyrer om bland annat stadgar, forskning och eHälsa samt en bok om svensk sjuksköterskeförening fick följa med mig hem. Dessa kom väl till hands till diverse inlämningsuppgifter senare under terminen.

Etiska rådet
Drygt en vecka efter mitt besök hos svensk Sjuksköterskeförening var jag där igen i ett annat ärende. Jag sitter som adjungerande studerandeledamot i deras Etiska råd under mitt år som QSNA-vinnare. Exakt vad som diskuterades under dagen tror jag kan vara konfidentiellt så jag väljer att utelämna det. Hursomhelst så var det givande och intressanta diskussioner och etik är ett ämne som är ständigt återkommande under hela utbildning och mitt framtida jobb. En kan tycka att etik mest handlar om sunt förnuft, men jag själv anser att det är mycket mer komplext än så och sunt förnuft för mig kan skilja sig helt åt vad någon annan tycker. Därav är det viktigt att vi relativt kontinuerligt får etiska fall att lösa under utbildningen, som hjälper oss att få igång hur man kan/bör tänka ur ett etiskt förhållningssätt.

Dementia Forum X
Den 17:e och 18:e april var jag tillbaka på Kungliga Slottet för att hjälpa SCI med Dementia Forum X. Första dagen bestod av förberedelser, som att sätta ut namnskyltar, sätta ihop teknik, gå igenom planeringen och så vidare. Jag stannade kvar i Stockholm över natten på Generator Stockholm då allt skulle sätta igång redan klockan 07:00 dagen efter. Den 18:e blev en lång jobbdag med allt från att hjälpa gästerna att hitta rätt inne på slottet, leda seminariegrupperna till rätt rum i prins Bertils lägenhet, dela ut goodiebags och sedan äta middag på Fotografiska tillsammans med alla gäster. Närvarande var bland annat vår Drottning Silvia och Drottning Sofia av Spanien.

Här ser ni en del från SCI-gänget + medhjälpare. Foto: Yanan Li

Middag på Fotografiska. Foto: Yanan Li

En bild på mig och min bordsherre Lars Gatenbeck.

Polen

I början av denna månad begav jag mig till Polen för en veckas internship på Medicover i Warzawa. Jag bodde i en modern lägenhet (som hade säkerhetsvakter dygnet runt) i närheten av sjukhuset. Tyvärr var det 12 km till centrum, så dit var jag enbart ett par gånger. Första två dagarna var jag på obstetrikavdelningen, jag vet inte om det har med årstiden att göra men det var väldigt lugnt. Det som förvånade mig mest var att det var tillåtet med ringar, armband, klockor och nagellack. Samt att jag aldrig såg någon använda plastförkläde. Roligast under de dagarna var när jag fick vara med och se på ett kejsarsnitt. De verkade gå till ungefär som i Sverige, förutom att de inte verkar göra någon Apgar-bedömning (där barnets vitalitet poängsätts).

Bild på innergården i lägenhetskomplexet.

Dag tre var jag på kirurgavdelningen. Under den dagen var det mest antibiotika som skulle blandas och ges. Även där förvånades jag (och hon jag gick med) över att vi i Sverige använder handskar vid antibiotikablandning medan man verkligen inte gör det i Polen. Jag hade gärna velat ha ett förkläde och fläkt också, särskilt då jag inte är van vid att blanda med uppdragningskanyler då jag under min praktik på onkologen hade hjälp av ett slutet system. Detta resulterade i missödet att jag lyckades få en dos Cefotaxim eller nåt i ansiktet 🙂

På kvällen den dagen åkte jag in till centrum och sprang på en svensk gammal vän från gymnasiet. Jag gick med dem ett tag för att leta efter nåt monument. Sedan mötte jag upp årets polska vinnare Natalia och gick i Old Town. Därefter tog vi tunnelbanan hem till henne, beställde polsk pizza, åt choklad och drack öl.

Old Town i Warszawa.

Dag fyra och fem tillbringade jag på operationsavdelningen där jag fick se sammanlagt åtta operationer. Första dagen var det ortopedi, där jag såg två axeloperationer, två knäoperationer och en fotoperation där en tumör avlägsnades. Andra dagen var jag med på en ryggoperation och två vaginarekonstruktioner.

Det var både spännande och påfrestande att besöka Polen. De största svårigheterna var språket, då det var få som jag upplevde kunde/villa prata engelska. Om jag hade haft min app färdig hade det underlättat en hel del. Trots det så är jag glad över att ha fått chansen att genomföra detta besök och jag tar med mig en hel del inför framtiden.

 

Comments are closed.

 • Kontakta oss

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
  Läs mer

 • STIPENDIETS SYFTE

  Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
  Läs mer