VFU konferens med Svensk Sjuksköterskeförening

20161025_123508

Birgitta från Svensk sjuksköterskeförening och jag

Måndag 24/10. Målet för resan denna gång var att tillsammans med Svensk Sjuksköterskeförening delta i den årliga konferensen kring verksamhetsförlagd utbildning i högskolans vårdutbildningar på Kistamässan i Stockholm. Med på tågresan upp till huvudstaden hade jag gott sällskap av min gamla klasskamrat Gerd från sjuksköterskeutbildningen på Åland, så resan gick mycket fort… Väl framme i Stockholm tog jag pendeltåget till Helenelund och promenerade därefter den korta sträckan till hotellet som ligger i direkt anslutning till mässan. Jag checkade in och njöt resterande delen av dagen genom att läsa och slötitta på TV innan det var dags att säga god natt.

Tisdag 25/10. Efter en god natts sömn samt trevlig frukostbuffé på hotellet så mötte jag upp med Ami, Birgitta, Anna, Alexandra, Ing-Marie och Jon från Svensk sjuksköterskeförening. Anna gav mig en rundtur inne på mässan innan det blev dags att ta emot konferensens gäster. Tillsammans hjälptes vi åt att registrera deltagarna samt visa dem tillrätta inne på mässan. Givetvis träffade jag såväl gamla kollegor från kirurgen i Halmstad som gamla studiekamrater från Göteborgs universitet. Mycket trevligt att få träffas och prata i ett helt annat forum. Dagen varvades med intressanta och roliga föreläsningar till att prata med konferensens deltagare. Flera utställare var även på plats under konferensen och då bl.a. från Vårdhandboken, Studentlitteratur AB, Linköpings universitet och Attendo, där deltagarna hade möjlighet att få svar på frågor, titta igenom studentlitteratur, höra sig för om verksamheter/utbildningar samt ta med sig matnyttig information hem i form av broschyrer. Det bjöds på fika och lunch och kvällen avslutades med en trerättersmiddag samt dans till coverbandet Ål in Band som fick en och annan deltagare att svänga sina lurviga ben. En härlig avslutning på en lång men mycket givande dag.

Onsdag 26/10. Under förmiddagen fortsatte föreläsningarna men var då uppdelade i två parallella sessioner, grundnivå samt avancerad nivå, där deltagarna själva kunde välja vilken inriktning de ville följa. Detta är något som tidigare års deltagare önskat i sina utvärderingar och som nu var ett mycket uppskattat tillskott. Under eftermiddagen var föreläsningarna dock gemensamma och här presenterade även Studentspåret sina upplevelser av handledning i omvårdnad som de fått under VFU konferensen. Genom Studentspåret fick de studerande pröva olika metoder som kan vara användbara vid handledning och överlag var resultatet mycket positivt. De studerande upplevde inte bara att de fått kunskap och redskap som de kan använda i sina framtida professioner, utan att det även ökade gemenskapen och sammanhållningen studenterna emellan. Parallellt med föreläsningarna under dag 1 och dag 2 fanns även möjlighet att delta vid två olika workshops. Själv så deltog jag i workshopen under dag 2 där förenade anställningar mellan vårdverksamhet och högskola/universitet diskuterades från olika synvinklar och såväl deltagarna som de medverkande föreläsarna bjöd på många intressanta tankar och erfarenheter. Själv anser jag detta vara ett aktuellt ämne och det var mycket givande att delta i denna workshop.

Även denna dag tog slut snabbt och avslutades med take-away fika som deltagarna fick ta med sig på färden hem. Under hela konferensen pågick även insamling till Girl Child Education Fund, som är en insamling för skolutbildning för föräldralösa flickor och stödjer barn till sjuksköterskor i Afrika. Under konferensen skänkte deltagarna hela 16 000:- till fonden, vilket är fantastiskt. Vill du bidra, så kan du göra det genom att sätta in ett bidrag på PG 52137-7, märk insättningen ”Girl Child Education”. Eller swisha ditt bidrag till nummer: 123 188 36 10, det har jag gjort!

Slutligen… ett stort tack till Svensk sjuksköterskeförening som verkligen välkomnat mig och fått mig att känna mig som en i ”gänget”. Ni är underbara och jag ser fram emot nästa konferens med er. Tusen tack!

/Pernilla

20161026_115322

 

Comments are closed.

 • Kontakta oss

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
  Läs mer

 • STIPENDIETS SYFTE

  Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
  Läs mer